Erişilebilirlik

BM'den Gıda Uyarısı


BM'den Gıda Uyarısı
BM'den Gıda Uyarısı

BM, çiftçilerin hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için gıda üretimini iki katına çıkarması gerektiğini bildirdi.

Örgütün son yayınlanan Dünya Ekonomik ve Sosyal Araştırma raporunda küresel gıda üretiminin 2050 yılında 9 milyar insanı beslemek için yüzde 70 ile yüzde 100 arasında arttırılması gerektiği belirtiliyor.

Rapora göre gıda üretiminde böylesine hızlı artış, ancak ülkelerin çevreye daha az zararlı yöntemler kullanmada ortak çaba göstermesi halinde mümkün olabilecek. Raporda büyük değişiklikler olmazsa gıda üretiminin iklim değişikliği ve çevre kirliliği sonucu düşeceği vurgulanıyor.

BM raporuna göre dünya çevreyi daha da tahrip etmeden açlığı yok etmek için yılda 1 trilyon 900 milyar dolar yatırım yapmak zorunda. Bu rakam küresel ekonomik üretimin üçte birini oluşturuyor. BM, hükümetleri yatırım çabalarına öncülük etmeye de çağırıyor.

Raporda mevcut gıda üretimini arttırmak için çevreye zarar vermeyen yeşil teknolojilere ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Rapora göre halen bir milyar kişi kötü besleniyor ve fiyatları yükselten son gıda krizleri yeni ekononik stratejilere ihtiyaç olduğunu kanıtlamış bulunuyor.

Gıda fiyatları geçen yıl mısır ve buğday üretiminin kötü hava şartlarından olumsuz etkilenmesiyle küresel düzeyde büyük çapta arttı. BM, gıda fiyatlarının hem nüfus hem gelir artışı, enerji maliyetlerinin yükselmesi ve küresel üretkenliğin yavaşlaması nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde düşmeyeceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG