Erişilebilirlik

BM'de Filistin Devleti Tartışması


BM'de Filistin Devleti Tartışması
BM'de Filistin Devleti Tartışması

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler’de Filistin devleti ilanı konusunda çıkacak çatışmayı önlemek için New York’ta Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton’la biraraya geldi.

İki yetkilinin görüşmesi, İsrail ve Filistinlileri yeniden doğrudan görüşmelere başlatma konusunda “umutsuz bir çaba” şeklinde değerlendiriliyor. Dışişleri Bakanı Clinton görüşmelerle ilgili olarak “ilerleme sürecini” tartıştıklarını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Öte yandan Ortadoğu Dörtlüsü de BM’de New York’ta bu konularda görüşmelerde bulundu. Toplantıya Amerika, Avrupa Birliği, BM ve Rusya’nın temsilcileri katıldı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, bu hafta BM’den bağımsız Filistin devletini tanımasını ve tam üyelik verilmesini isteyeceğini açıklamıştı. Abbas Ramallah’ta Cuma günü yaptığı açıklamada BM üyeliğinin Filistinliler için meşru hak olduğunu belirtti.

Amerika ve İsrail, Filistin devleti konusunda tek yanlı girişimlere şiddetle karşı çıkıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin devleti ilanı konusunda BM’de yapılacak girişimin başarısızlıkla sonuçlanacağını tahmin ettiğini söyledi.

Netanyahu Pazar günkü kabine toplantısında barışın ancak doğrudan görüşmelerle gerçekleşebileceğini savundu.

Amerika, Filistin devletiyle ilgili BM Güvenlik Konseyine sunulacak bir karar tasarısını veto edeceği tehdidinde bulunuyor.

Ortadoğu Barış Dörtlüsü’nün temsilcisi eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu konuda yine de bir anlaşmaya varılabileceğinden umutlu. Amerikan ABC Haber kanalına konuşan Blair, arabulucuların hem Filistinlilerin meşru taleplerinin tanınması konusunda yollar aradığını, hem de İsrail’le doğrudan barış görüşmelerine yeniden oturtmayı amaçladığını söyledi. Blair, Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak tek yolun İsrail’le doğrudan görüşmelerden geçtiğini kaydetti.

Tony Blair, doğrudan görüşmeleri yeniden başlatmak amacıyla çerçeve anlaşması oluşturmaya çalıştıklarını, çabalarının sonucunda gerçek bir Filistin devletin kurulacağını söyledi. Geçen hafta Ürdün’ün başkenti Amman’da Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’la biraraya gelen Blair, Ortadoğu Barış Dörtlüsü’nün hazırlayacağı çerçeve anlaşmasının görüşmelerin önünü yeniden açacağını kaydetti. Filistinlilerin yeni görüşmelerin de sonuç vermemesinden kaygı duyduğunu belirten Blair, İsrail’in de güvenlik beklentilerinin yerine gelmesini istediğini sözlerine ekledi.

Filistinliler, 193 üyeli BM Genel Kurulu’na da başvurmayı planlıyor. Genel Kurul’da salt çoğunlukla kabul edilecek bir Filistin devleti daha çok sembolik bir tanıma niteliği taşıyor. Filistinliler halen BM’de gözlemci statüsünde temsil ediliyor.

XS
SM
MD
LG