Erişilebilirlik

BM: Yıllık Gıda İsrafı Bir Milyar Tonu Aştı


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, her yıl bir milyar tondan fazla gıdanın israf edildiğini açıkladı. Bu israfın büyük kısmı zengin ülkelerde meydana gelmekle birlikte gelişmekte olan ülkelerin de gıda israfına büyük ölçüde katkıda bulunduğu bildiriliyor.

Buna karşılık dünyada bir milyar kişinin yetersiz beslendiği ve milyonlarca kişinin de her gün açlıkla mücadele ettiği tahmin ediliyor.

Danielle Nierenberg gıda sorunları üzerine çalışan Gıda Tankı isimli kuruluşun kurucusu ve başkanı.

Nierenberg “Dünyada her sekiz kişiden biri aç yaşıyor. Buna karşılık dünyada bir buçuk milyar civarında obez var. Gıda fazlası sadece obeziteye değil, çevre ve gıda güvenliği açısından da birçok soruna yol açıyor” şeklinde konuşuyor.

Danielle Nierenberg gelişmekte olan ülkelerdeki gıda israfının kötü yollar ve yetersiz stoklama alanları gibi zayıf altyapıdan kaynaklandığını vurguluyor. Varlıklı ülkelerdeyse gıda israfından tüketebileceğinden fazlasını satın alan kişiler sorumlu. Nierenberg gıda ürünlerinin üzerindeki son kullanma tarihlerini de eleştiriyor ve bu tarihlerin tüketicileri ürünleri daha bozulmadan çöpe atmaya yönlendirdiğini savunuyor.

Barilla Gıda ve Beslenme Merkezi’nin İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen yıllık toplantısına katılan Nierenberg, Amerika’nın Sesi muhabirine toplantıyla ilgili bilgi verdi. Toplantının sonunda “Milan Protokolü” adı verilen ve uluslararası liderleri dünyada gıda güvenliğini arttırmaya davet eden bir belge yayınlandı.

Nierenberg belgenin sadece gıda israfına değil, daha sürdürülebilir tarım sistemleri yaratma ve dünyayı saran obezite salgınıyla mücadele konularına da odaklandığını söyledi.

Açlık sorununun dünyada yeterli miktarda gıda olmamasından değil, daha çok siyasi nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Nierenberg, her yıl israf edilen gıdanın dünyada herkesi doyurmaya yetecek miktarda olduğunun da altını çizdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG