Erişilebilirlik

BM: ‘Yasadışı İnsan Ticareti Durdurulmalı’


Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü’nü resmen ilan eden Birleşmiş Milletler (BM), bu yasadışı eylemin sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyor

Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun insan kaçakçılığıyla ilgili küresel mücadele planını kabulünün üzerinden dört yıl geçtikten sonra ilk kez resmen kamuoyuna açıklandı. Planın amacı insan ticaretini önlemenin yanı sıra, suçluları cezalandırıp, mağdurları korumak. Plan, bu amaca ulaşılması için ülkelerin biran önce yeni yasalar çıkarıp, uygulamaya geçirmelerini hedefliyor.

İnsan hakları eylemcileri İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü’nü modern kölelik şeklindeki bu suçla mücadele adına önemli bir adım olduğunun altını çiziyor. Birleşmiş Milletler’e insan ticareti konusunda danışmanlık yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yula Haddadin, ticari kar amacı taşıyan insan ticareti ve istismarının dünya çapında görülen ciddi bir sorun olduğunu ve bu durumdan etkilenmeyen ülke olmadığını belirtiyor.

Sorunun bir hayli yaygın olduğunu belirten İnsan Hakları Yüksek Komiseri Haddadin, çiftliklerden fabrikalara, evlere kadar hemen her yerde görülen bu suçun, insanlar köleliğe zorlanıp, istismar edildiğinde çok daha ciddi bir hal aldığını belirtiyor. Kadınların bu durumdan daha da fazla etkilendiğine değinen Haddadin, suçun bazen zorla hayat kadını olarak çalıştırılması, bazen de zorunlu evlilik olarak görülebildiğine dikkati çekiyor.

İnsan kaçakçılığının yaygın olmasının nedeni kazançlı olması. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) araştırmasına göre cinsel ve ekonomik istismar yılda 150 milyar dolar gelir sağlayan bir sektör.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre bu istismarın mağduru olan 21 milyon kadın, çocuk ve erkek var. Rapor, bölgelere göre bakıldığında dünyada en çok zorunlu işçinin Güneydoğu Asya’da bulunduğunu ve bu bölgeyi Afrika ve Latin Amerika izlediğini gösteriyor.

İnsan kaçakçılığının temel nedenini bulmanın zor olduğunu belirten Haddadin, insanları bu suça karşı savunmasız bırakabilecek birçok farklı neden olabileceğini belirtiyor.

Bazı grupların diğerlerine oranla çok daha fazla mağdur olduğunu belirten Haddadin, yoksulluğun bunda önemli bir rolü olduğunu düşünüyor. Haddadin’e göre yoksulluk sorunun temel nedeni değil, çünkü her yoksul insan ticaretinden mağdur olmuyor. Ancak yoksulluğun sorunu körükleyen önemli etkenlerden biri olduğu kesin. Zengin ailelerin de insan ticaretinden mağdur olabileceklerini söyleyen Haddadin, daha iyi bir yaşam sağlayabilmek amacıyla göç edenlerin çoğu zaman göçmenlik yasalarındaki boşluklardan ötürü insan ticareti kurbanı olabildiklerini belirtiyor.

Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü sayesinde Birleşmiş Milletler, korkunç acılar yaşamış mağdurlar ve bu insanlık suçu hakkında küresel bilinçlendirmeyi arttırmayı amaçlıyor. Suçun cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Birleşmiş Milletler, dünyaca yaygın bu adi suçun önüne geçilebilmesinin ancak tüm ülkelerin mücadele vermesiyle gerçekleşebileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG