Erişilebilirlik

BM Yarmuk Kampı’nın Kuşatılmasını Kınadı


BM Yarmuk Kampı’nın Kuşatılmasını Kınadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Birleşmiş Milletler IŞİD ve El Nusra militanlarının Şam yakınlarındaki Filistinli mültecilerin kaldığı Yarmuk Kampı’nı kuşatmasını kınadı. Pazartesi günü acil olarak toplanan Güvenlik Konseyi 18 bin kişinin yaşadığı kampa yardım görevlilerinin girmesine izin verilmesini istedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazartesi günkü acil toplantısında Yarmuk kampındaki sivillerin korunması ve güvenli biçimde tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi. Şam yakınlarındaki kamp iki yıldır Suriye hükümet kuvvetlerinin kuşatması altındaydı ancak IŞİD militanları kampı basarak büyük bölümünü ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Başkanı Pierre Krahenbühl, örgüt Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’ne verdiği iki brifingde gelişmeleri aktardı. Krahenbühl, zaten zor durumda olan Yarmuk Kampı’nda durumun daha da kötüye gittiğini ve çok az sayıda sivilin kamptan kaçabildiğini söyledi.

Krahenbühl, Ürdün’den Suriye üzerinde nüfuzu olan bütün Birleşmiş Milletler üyelerine, Yarmuk kampındaki Filistinliler’in güvenli bir şekilde tahliye edilmesini sağlamaları çağrısında bulundu: “Bu mesajın bütün taraflara ulaşmasını istiyoruz. Yarmuk kampı içindeki silahlı grupların da insan hayatına saygının sadece uluslararası hukuk konusu olmadığını anlaması gerekir. Bu temel bir insan hakkıdır ve ele geçirilen sivillere özellikle de kadınlarla çocuklara iyi muamele edilmesi, haklarına saygı gösterilmesi şarttır.”

Birleşmiş Milletler Yardım Dairesi Sözcüsü Chris Gunness de hafta başında Yarmuk kampında gördüğü koşulların ‘insanlıkdışı’olduğunu vurguladı: “Yarmuk kampında kadınlar, ilaçsız, doktorsuz doğum yapmaya çalışırken ölüyor. Çocuklar açlık ve kötü beslenme yüzünden hayatını kaybediyor. Kampta koşullar zaten kötüydü ancak çatışmaların başlaması şartları daha da ağırlaştırdı. Ortada insanlıkdışı bir durum var. Bu yüzden Yarmuk kuşatmasının kaldırılması ve sivillerin kurtarılması için siyasi irade gerektiğini vurguluyoruz.”

Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur da Suriye’de çarpışan taraflara, Filistinliler’i kendi iç savaşlarının içine sürüklememeleri çağrısında bulundu. Mansur, tarafları Filistinliler’in Suriye’deki iç savşata taraf olmadığını söyledi.

Suriye’de 2011’de başlayan savaştan önce 170 bin kişiye ev sahipliği yapan Yarmuk kampında bugün yalnızca 18 bin Filistinli yaşıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, savaştan önce Suriye’de 560 bin Filistinli yaşıyordu, bugünse bu Filistinliler’den sadece 100 bini Suriye’de yaşam mücadelesi veriyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG