Erişilebilirlik

BM: 'Üç Buçuk Milyon Çocuk Salgın Hastalıktan Ölebilir'


Birleşmiş Milletler’in tahminine göre üç buçuk milyon çocuk kirli sulardan geçen salgın hastalıklara yakalanıp ölme tehlikesi altında. Pakistan makamları, sel afetine uğrayan bölgelerde toplam 20 milyon insanın etkilendiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Paul Garwood, “Toplulukların yaşadığı mekanlar pis sularla kaplıysa temiz ve güvenilir içme suyu kıtsa, temizlik koşulları kötüyse, insan kalabalıkları varsa isal, kızamık gibi sudan bulaşan hastalık tehlikesi artar,” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisine göre bölgede yaşayan herkes hastalanabilir, ancak çocuk ve kadınlar hastalanma tehlikesiyle daha fazla karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda şiddetli ishal vakası tespit edildiğini de açıkladı. Hastalıkların yanı sıra sağlık tesislerinin tahribatı da büyük sorun yaratıyor. Yüzden fazla sağlık tesisinin yıkılmış olması hayati tehlikeyi biraz daha arttırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Paul Garwood şöyle konuşuyor: “Yaralanan bir çok insanın yaralarının tedavisi gerekir. Yaşadıkları korkunç olaylar bir çok insanda zihinsel bozukluklar yarattı. Gebe ve doğuran kadınların sağlık hizmeti görmesi gerekir. Bulaşıcı hastalık tehlikesinin dışında acilen karşılanması ve çözülmesi gereken birçok sağlık sorunu var.”

Dünya Sağlık Örgütü bölgeye sevk ettiği 300 görevlinin, en büyük hasarın meydana geldiği bölgelere ulaşarak hasta ve yaralıları tedavi etmeye başladığını açıkladı.

Paul Garwood hizmetlerin maliyetinin yüksek olduğuna da işaret ederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüzdeki üç ayda kullanılmak üzere istediği 56 milyon dolarlık yardımın en kısa zamanda sağlanmasının insan hayatı açısından önemini hatırlattı.

XS
SM
MD
LG