Erişilebilirlik

BM Toplantıları Gazeteciler İçin de Yorucu Geçti


BM Toplantıları Gazeteciler İçin de Yorucu Geçti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Birleşmiş Milletler’in 70. Genel Kurul toplantısına rekor sayıda dünya lideri katıldı. Dünyanın dikkati üst düzey yetkililerle liderlerin konuşmalarına odaklanmış odaklanırken, New York’ta liderleri ve toplantıları izleyen gazeteciler nasıl çalıştı?

Dünyanın gözü New York’taki Birleşmiş Milletler’de. Dünyanın dört bir köşesinden gelen gazeteciler bütün büyük siyasi etkinliklerde yaşanan düzensizliklerden şikayetçi.

CCTV'den Natahn King, “Gazeteci olarak, bu izlediğim16. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ama her yıl olduğu gibi yine büyük bir kaos ortamı hakim. Bu yıl da sinirli gazeteciler görmeniz mümkün. Ağlayan, sinirlenen gazetecilere görüyorum ama katılım her zaman olduğu gibi yüksek" diyor.

Bu yıl 4 binden fazla gazeteci Genel Kurulu izlemek için geçici basın kartı başvurusunda bulundu. King, “En kötüsü başka ülkelerden uzun yolculuklar sonrası gelen gazeteciler, basın kartı almak için sıraya girmek zorunda kalıyor. Bu kart olmadan hiçbir yere giremiyorsunuz ve bazen sırada 6,12 ya da 24 saat beklemek gerekiyor. Geçen yıl bazı gazeteciler sıraya erken girebilmek için dışarıda çadır kurdu” diye konuşuyor.

Ama bu yıl durum biraz farklıydı. BM Genel Sekreterliği sözcülerinden Farhan Haq, “Muhabirleri ve resmi heyetleri de sayarsanız, bu yıl verilen giriş kartlarının sayısı 12 bin kadar. Yani çok fazla ve her gün kapıda uzun kuyrukları önlemek için girişi farklı zaman aralıklarında yapmak gerekiyor” diye konuştu.

Dünyanın her ülkesine yayın yapan muhabirler ve yüzlerce kamerayla sokaklar televizyon stüdyolarına dönmüş durumda. Haber yetiştirmeye çalışan gazeteciler sokaklarda çalışıyor.

Telaş sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar hiç bitmiyor. Çok uzak yerlerden New York’a gelen muhabirlerin şehri gezmeye vakti yok. Mısırlı gazeteci Ayan Hassan, “Çok yoğun çalışıyoruz, New York’u gezmek için hiç vaktimiz yok ama memnunuz” diyor.

Ve sanki hiçbir şey olmamış gibi haftasonunda Genel Kurul bittiğinde herkes ülkesine gidecek ve hayat normale dönecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG