Erişilebilirlik

BM Temsilcisi Kıbrıs'taki Görüşmelerden Umutlu


Alexander Downer
Alexander Downer

Birleşmiş Milletler Kıbrıs temsilcisi, adadaki sorunun çözümü için yürütülen doğrudan görüşmelerde gelinen ilerlemenin kendisini cesaretlendirdiğini söyledi. Alexander Downer, bununla birlikte sürecin hızlandırılması gerektiğine de işaret ediyor.

Kıbrıs’ta çözüm umudu konusunda halk kötümserlik içinde olsa da Birleşmiş Milletler temsilcisi Alexander Downer, iyimserliğini koruyor ve taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının giderilebileceğini düşünüyor:

Avustralya eski Dışişleri Bakanı Downer, sürecin ivmesini koruması, görüşmelerin de sürekli ilerletilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bazı sorunların kolay, bazı sorunlarınsa zor olduğunu kabul eden BM temsilcisi, Kıbrıslı liderlerin, zor sorunların çözümü için iki kat çaba harcaması gerektiğini savunuyor.

2008’de başlayan görüşmeler, ‘Kıbrıs’ta son şans’ diye nitelendiriliyor. Bir süre önce Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Derviş Eroğlu’nun, görüşmelerin temeli üzerine yaptığı açıklamaların ardından doğrudan görüşmeler bu aybaşında askıya alınmıştı. Ama iki lider yarın yeniden bir araya gelecek.

Bu görüşmeler de sonuç vermezse Birleşmiş Milletler’in gözetiminde gelecekte yeni görüşmeler yapılmayabilir. Kıbrıslı liderler de artık bir B planı kalmadığına dikkati çekiyor.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ertuğrul Apakan geçen hafta, Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülen görüşme sürecinin 2010 sonunda anlaşmayla sonuçlanma şansının yüksek olduğunu açıklamıştı. Apakan, anlaşma sağlama çabalarını devam ettirmeleri durumunda Ankara’nın iki tarafa da destek vereceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG