Erişilebilirlik

BM İman Obeydi'nin Özel Yaşamına Saygı Gösterilmesini İstedi


BM İman Obeydi'nin Özel Yaşamına Saygı Gösterilmesini İstedi
BM İman Obeydi'nin Özel Yaşamına Saygı Gösterilmesini İstedi

Bayan Obeydi, 26 Mart’ta, Trablusgarp’ta, yabancı gazetecilerin kaldığı bir otele girerek 15 askerin tecavüzüne uğradığını anlatmıştı. Oteldeki güvenlik görevlileri vücudundaki darp izlerini göstermek isteyen Obeydi’ye engel olmuş ve genç kadın sivil polisler tarafından olay yerinden uzaklaştırılmıştı.

Kaddafi hükümeti iddiaları reddetmiş, çeşitli açıklamalarında hukuk fakültesi mezunu genç kadından, alkolik, fahişe ve akıl hastası olarak söz etmişti.

Günlerce gözaltında tutuklandıktan asilerin tarafına geçen bir subayın yardımıyla gizlice Tunus’a, oradan da Katar’a kaçan Obeydi, birkaç gün önce, nedeni açıklanmadan Tunus’a iade edildi.

Uluslararası Af örgütü, mülteci statüsündeki bir insanın sınır dışı edilmesini ağır bir dille kınadı, Katar hükümetini devletler hukuku ve uluslararası anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.

BM yetkilileri, genç kadının, Romanya’da, işkence ve psikolojik travma geçirmiş mültecilerin tedavi edildiği özel bir kliniğe sevk edildiğini açıkladı.

BM Mülteciler Dairesi sözcüsü Sybella Wilkes, Amerika’nın Sesi Radyosuna, Bayan Obeydi’nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve emniyet içinde bulunduğunu söyledi.

Tecavüz ve işkence mağdurları klinikte 6 ay tedavi gördükten sonra başka ülkelere yerleştiriliyor. Obeydi’nin kız kardeşi Merve ablasının Amerika’ya yerleşmek istediğini söyledi.

Obama yönetimin Obeydi’ye siyası sığınma hakkı tanıması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG