Erişilebilirlik

BM, Suriye’ye Denetçi Göndermeye Hazır


Genel Sekreter Ban, Şam’dan onay gelmesi halinde kimyasal silah kullanılıp-kullanılmadığını belirlemek üzere 24 saat içinde Suriye’ye ekip gönderebileceklerini söyledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaları soruşturacak ekibin 24 saat içinde bu ülkeye hareket etmeye hazır olduğunu, ancak hala Suriye hükümetinden onay beklediklerini belirtti.

Ban Ki Moon, Lahey’de yaptığı açıklamada İsveçli bilimadamı Ake Sellstrom liderliğindeki ekibin Kıbrıs’ta beklediğini, bazı yasal ve teknik konularda Suriye’yle temasların devam ettiğini söyledi.

Ban, “Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemek amacıyla yapılacak kapsamlı araştırma için tek beklediğimiz, Suriye hükümetinin onayı. Şimdiye kadar çok büyük sıkıntı çeken Suriye halkının yararı için çabalıyoruz. Ne kadar beklersek bu önemli misyon o kadar zorlaşacak,” şeklinde konuştu.

Soruşturmanın bir an önce başlaması için yürütülen görüşmelerde Suriye hükümetini daha esnek olmaya çağıran Genel Sekreter Ban, gecikmelerin örnek toplama işlemini daha da zorlaştıracağını kaydetti.

Suriyeli isyancıların kimyasal silah kullanıldığına dair suçlamaları devam ediyor. Ban, hiçbir ön koşul aranmadan tüm suçlamaların araştırılması gerektiğini söyledi.

Ban Ki Moon, geçen ay yaptığı açıklamada amaçlarının birilerini suçlamak değil, kimyasal silah kullanılıp-kullanılmadığını ortaya çıkarmak olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Suriye devlet haber ajansı SANA, Şam’ın El-Şahbander mahallesinde teröristlerin bomba yüklü bir aracı havaya uçurduğunu bildirdi. Yetkililer patlamada en az 10 kişinin öldüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG