Erişilebilirlik

BM Suriyeli İsyancılarla İlgili İddiayı Doğrulamadı


BM Savaş Suçu Komisyonu üyesi Carla Del Ponte
BM Savaş Suçu Komisyonu üyesi Carla Del Ponte
BM Savaş Suçları Soruşturma Komisyonu, Suriyeli isyancıların sinir gazı kullandığı yolundaki iddiayı doğrulamaktan kaçınarak hangi tarafın kimyasal silaha başvurduğu konusunda ellerinde kesin bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu üyesi Carla Del Ponte, Suriyeli isyancıların kimyasal silah kullandığı konusunda ciddi şüpheler bulunduğunu bildirmişti.

Del Ponte, İsviçre’de bir televizyon kanalına verdiği demeçte, mağdurların ve doktorların verdikleri ifadelere dayanarak Devlet Başkanı Beşar Esat karşıtı isyancıların sinir gazı kullandıklarını öne sürdü.

Denetçilerin henüz kesin kanıt elde edemediğini bildiren Del Ponte, soruşturmanın daha yeni başladığını kaydetti. Del Ponte, sinir gazının nerede ve ne zaman kullanıldığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Hem Suriye hükümeti hem de direnişçiler, kimyasal silah kullanımı konusunda birbirlerini suçluyor. İngiliz, Fransız ve İsrailli yetkililer, Şam hükümetini isyancılara karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı.

Başkan Barack Obama ise Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair kanıt olduğunu, ancak ellerinde bu silahları kimin kullandığı ya da silahların ne zaman kullanıldığını gösteren bilgi olmadığını söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG