Erişilebilirlik

BM: ‘Suriyeli Çocuklar İstismara Uğruyor’


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye ve diğer savaş bölgelerinden kaçan çocukların korunması için Avrupa Birliği’ne çağrı yaptı. UNICEF, mülteci çocukların istismar ve sömürü riskinin özellikle yüksek olduğunu vurguladı.

UNICEF, çocukların bu sene Avrupa’ya ulaşan mültecilerin dörtte birini oluşturduğunu bildirdi. 2015’in ilk altı ayında 106 bin çocuk AB ülkelerine ulaştı. Çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan kaçan çocuklar.

UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesel sorumlusu Peter Salama, Suriye’de süren beş senelik savaştan sonra savaşın Avrupa kıyılarına ulaştığını söylüyor. Salama, kamuoyunun, bu insanların Suriye’den niye kaçtığını unutmaması gerektiğini söylüyor.

Ülkenin özellikle çocuklar için bir cehenneme dönüştüğünü söyleyen uzman, milyonlarca kişinin kuşatma altında yaşadığını hatırlatıyor. Kent merkezlerine kasten su verilmediğini söyleyen Salama, eğitim ve sağlık kurumları ve çalışanlarının da hedef alındığının altını çiziyor.

BM yetkilisi, çocukların hava saldırıları sonucunda öldüğünü ve sakat kaldığını belirtiyor ve 8 yaş kadar küçük erkek çocuklarının silahaltına alındığına dikkati çekiyor. Kız çocuklarının da seks kölesi olarak kullanıldığını ve küçük yaşta evliliğe zorlandığını belirten uzman, Suriye’nin hızla bir çökmüş devlet olma yolunda ilerlediğini söylüyor. Salama ayrıca Suriye’nin tüm bir nesli kaybetme tehlikesi altında olduğunu da ekliyor.

UNICEF yetkilisi, tüm bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda insanların ülkeyi terk ederek kendilerine farklı bir gelecek yaratmaya çalışıyor olmasının çok da şaşırtıcı olmadığını ifade ediyor.

Avrupa ülkelerinin mültecilere sağlık ve koruma hizmetleri sunmasının son derece önemli olduğunu söyleyen uzman, iltica politikalarının çocukların çıkarlarını en iyi şekilde koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

Çocukların yolculuğun başından, hedef ülkeye ulaşana dek istismar ve sömürüden korunması gerektiğini söyleyen Salama, kurumunun özellikle insan kaçakçılığı ve iltica açısından önemli bir merkez haline gelen Libya ile ilgili ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

BM ayrıca, AB’nin 160 bin mülteciyi Yunanistan, İtalya ve Macaristan’dan alarak diğer Avrupa ülkelerine yerleştirme planından duydukların memnuniyeti dile getirdi.

Ancak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği planın uygulanabilmesi için mültecilerin giriş yaptığı 3 ülkede bu insanları kayıt altına alacak merkezlerin kurulmasına gereksinim olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG