Erişilebilirlik

Rusya Suriye'ye Yeni Yaptırım Çağrısı Reddetti


Rusya Suriye'ye Yeni Yaptırım Çağrısı Reddetti
Rusya Suriye'ye Yeni Yaptırım Çağrısı Reddetti

Rusya, Amerika ve Batı Avrupa’nın Suriye’ye daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısını reddetti.

Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev, Şam’a daha çok baskı yapılmasına ihtiyaç olmadığını, Suriye için alınacak BM kararlarının “sert” ancak” dengeli “olması gerektiğini söyledi.

Medvedev geçen hafta Moskova’nın Suriye devlet başkanı Beşar Esad’a “güçlü bir mesaj” gönderecek bir BM karar tasarısını görüşmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Rusya, BM Güvenlik konseyinde veto yetkisine sahip olduğu için Suriye’ye karşı herhangi bir karar tasarısını önleyebiliyor.

Öteyandan BM, Suriye’de Mart ayından beri devam eden hükümet karşıtı gösterilerde en az 2,600 kişinin öldüğünü bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, bu rakkamı konseyin bugün yaptığı toplantısında açıkladı. BM, Ağustos ayında Suriye’de ölü sayısını 2,200 olarak belirtmişti.

Suriye Devlet başkanı Beşar Esad’ın bir yardımcısı BM’in verdiği rakkama hemen itiraz etti, sadece 1,400 kişinin öldüğünü önesürdü. Hükümet sözcüsü Bouthaina Şaban, ölenlerin 700’nün güvenlik görevlileri, 700’ünün rejim karşıtı eylemciler olduğunu da iddia etti.

Öteyandan Amerika, öndegelen insan hakları eylemcisi Ghiyath Mattar’ın geçen hafta gözaltında tutulduğu sırada ölmesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland olayı “iğrenç bir şiddet eylemi” olarak tanımladı ve Beşar Esad’ın çekilmesi çağrısını tekrarladı.

XS
SM
MD
LG