Erişilebilirlik

BM Özel Temsilcisi Türkiye'de


BM özel temsilcisi Brahimi Türkiye'de Suriyeli mültecilerle görüşürken
BM özel temsilcisi Brahimi Türkiye'de Suriyeli mültecilerle görüşürken
BM Özel Temsilcisi, Suriyeli mültecilere barışın sağlanacağını ve ülkelerine kısa zamanda döneceklerini umut ettiğini söyledi.

Türkiye’yi ziyaret eden Lakhdar Brahimi Hatay’da Altınözü mülteci kampını gezdi. Brahimi kampı gezerken bir grup mülteci Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine gösteri yaptı. Türkiye’de halen 14 ayrı kampta toplam 80 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.

Öteyandan Ankara, Suriye’nin suçlamalarını ciddiye almadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Şam’ın bu tür suçlamaları daha önce de yaptığını, her seferinde karşılık vermek zorunda olmadıklarını söyledi.

Şam hükümeti, Türkiye’yi başta el-Kaide olmak üzere diğer İslamcı terörist gruplara topraklarından Suriye’ye geçiş izni vermekle suçlamıştı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter Ban Ki-Moon’a gönderdiği mektuplarda “Türkiye’nin binlerce el-Kaide, Tekfiri ve Vahabi teröristlerine masum sivilleri öldürmek, evlerini yıkmak kargaşa yaratmak için Suriye girme izni verdiğini” öne sürmüştü.

Şam hükümeti, Mart ayında başlayan halk ayaklanmasının bir komplo olduğunu öne sürüyor, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi Amerika ve diğer Batılı ülkelerle birlikte isyancılara para ve silah desteği vermekle suçluyor.

Bu arada BM insan hakları soruşturmacıları Suriye’de bazıları bağımsız hareket eden, bazıları isyancılara katılan yabancı militanların sayısının arttığını bildirdi.

Yabancı militanların isyancıları radikalleştirdiğini vurgulayan soruşturmacılar insan hakları ihlallerinin boyutunun büyüdüğünü ve ihlallerin hem hükümet kuvvetleri hem de isyancılar tarafından yapıldığını belirtti.

BM Özel Temsilcisi Brahimi Türkiye'de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG