Erişilebilirlik

BM Özel Temsilcisi’nden Suriye Çağrısı


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, El Kaide bağlantılı militanların Halep’in doğusunu terketmesi çağrısı yaptı.

Mistura, ayrıca Suriye ve Rusya’dan da Halep’i hedef alan bombalı saldırılara son vermesini istedi. Bu şekilde El Kaide bağlantılı Şam Kurtuluş Cephesi (Nusra Cephesi) militanlarının kenti terketmesinin sağlanabileceğini söyledi.

De Mistura, eğer militanlar silahlarını bırakırlar ve bölgeyi terkederlerse kendisinin de kişisel olarak onlara eşlik edeceğini söyledi. BM Suriye Temsilcisi militanların Halep’te 275 bin insanı rehin tuttuğunu kaydetti.

De Mistura, 900 civarında Nusra Cephesi militanının İdlib’e güvenli geçiş için garantiye ihtiyaçları olacaklarını söyledi.

Staffan de Mistura, Halep’in doğusunda ise toplamda 8 bin muhalif militanın olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Mistura, bölgenin acil yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Rusya’nın Halep’in doğusuna yönelik saldırıları nedeniyle Amerika Rusya ile Suriye’de ateşkese yönelik görüşmelerini askıya almıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise geçen hafta BBC’ye verdiği demeçte Halep’teki militanların yarısının Nusra Cephesi’nden olduğunu belirtmişti.

Esat: “Hastaneleri vurmuyoruz”

Bu arada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, hükümetinin hastaneler ve sivil altyapıyı hedef aldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Suriyeli muhalifler ve uluslararası yardım kuruluşları Suriye ve Rus savaş uçaklarının Halep’te hastaneler ve altyapıyı vurduğunu iddia ediyor.

Danimarka’nın TV2 kanalına konuşan Esat, “hastaneler veya okulları yok etmek, sivilleri öldürmek gibi hükümet olarak emirler vermemiz çıkarlarımıza aykırı” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Esat, bütün savaşlarda hataların yapılabildiğini kaydetti.

Esat, “Bütün bu zulmü ben yapsaydım Başkan olarak koltukta kalamazdım” dedi.

Türkiye-Suriye sınırındaki saldırıyı IŞİD üstlendi

Bu arada IŞİD, Türkiye sınırı yakınlarındaki Atmeh kasabasında bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlediğini belirtti. Açıklamayı örgütle bağlantılı Aamaq yayınladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıda en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı. Bazı kaynaklar ölü sayısını 24 olarak veriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG