Erişilebilirlik

BM Olağanüstü Toplandı


BM Olağanüstü Toplandı
BM Olağanüstü Toplandı

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere düzenlediği kanlı operasyonu ele almak üzere toplandı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu konseyde Türkiye'nin görüşlerini dile getirdi

BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in deniz operasyonunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Toplantıda Türkiye'nin görüşlerini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dile getirdi. Davutoğlu, konuşmasında İsrail'in orantısız güç kullandığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Bakan, İsrail'in özür dilemesini de istedi.

Uluslararası sularda seyreden Mavi Marmara öncülüğündeki yardım filosuna İsrail komandolarının saldırısı sırasında en az dokuz insan hakları eylemcisi öldürüldü, birçoğu da yaralandı. İsrail çatışmada yedi askerin de yaralandığını bildirdi.

Toplantı öncesinde, sabah saatlerinde açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistinliler’e yardım amacı taşıyan bir eyleme uygulanan şiddet karşısında şok geçirdiğini söyledi, İsrail’den konuyla ilgili olarak ayrıntılı soruşturma başlatmasını istedi.

'Eylemciler silahlıydı'

Amerika ziyaretini iptal eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, can kaybından üzüntü duyduğunu ancak İsrail askerlerinin meşru savunma yaptığını söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev de, eylemcilerin silahlı olduğunu ve komandolar gemiye çıktığında saldırıya hazırlandıklarını öne sürdü. Ancak Özgür Gazze Hareketi adlı grubun temsilcileri, eylemcilerin şiddet niyetleri olmadığını belirterek komando baskınını sivillere yönelik saldırı olarak tanımladı.

XS
SM
MD
LG