Erişilebilirlik

BM Nükleer Denetçileri İran'da


Tahran'ı ziyaret eden BM baş nükleer denetçisi Herman Nackaerts
Tahran'ı ziyaret eden BM baş nükleer denetçisi Herman Nackaerts

BM denetçileri İran’ın tartışmalı nükleer programı üzerinde iki gün sürecek görüşmelerde bulunmak üzere Tahran’a gitti.

İran devlet radyosu, Uluslararası Atom Enerji Dairesi heyetinin İranlı nükleer fizikçilerle görüşeceğini ayrıca Parchin tesisini, bir askeri üssü ve Tahran dışında bir silah fabrikasını ziyaret edeceğini bildirdi.

Heyet başkanı Herman Nackaerts, en büyük önceliği İran’ın nükleer programının askeri boyutlarını araştırmaya verdiğini söyledi. Nackaerts, heyetin İranlı yetkililerle yapacakları görüşmelerden somut sonuçlar almak istediklerini belirtti ancak ilerleme sağlamanın zaman alacağı uyarısında bulundu.

Batı, İran’ın nükleer programının silah geliştirme amacı taşıdığını önesürüyor. Tahran ise suçlamayı reddediyor, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

BM denetçilerinin ziyaretinden bir gün önce ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırmasının “basiretsiz ve erken” bir girişim olacağını açıkladı. Dempsey CNN televizyonuna yaptığı açıklamada askeri bir saldırının” istikrarı bozacağını” ve İsrail’in uzun vadeli hedeflerine hizmet etmeyeceğini belirtti.

Bu arada İran devlet petrol şirketinin başkanı Ahmed Talebani Tahran’a karşı düşmanca eylemlere devam ederlerse İspanya, İtalya, Portekiz ve Hollanda’ya da petrol ihracını durdurabileceklerini bildirdi.

İran, Pazar günü Avrupa Birliği’nin ambargosuna misilleme olarak Fransa ve İngiltere’ye ham petrol satışlarını durdurduğunu açıklamıştı.

Avrupa Birliği, 1 Temmuz’dan itibaren İran’dan petrol ithalini durdurma kararı almış bulunuyor. Ambargo, Batı’nın İran’ın tartışmalı nükleer programına mali desteği azaltma çabalarının bir bölümünü oluşturuyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG