Erişilebilirlik

BM Nükleer Yetkilisi İran İçin İyimser


BM nükleer dairesi başkanı Yukiya Amano Tahran ziyareti sonrası Viyana'da açıklama yaparken
BM nükleer dairesi başkanı Yukiya Amano Tahran ziyareti sonrası Viyana'da açıklama yaparken

BM'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi başkanı, İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesine izin veren bir anlaşmayı “çok yakında” imzalamasını beklediğini açıkladı.

Yukio Amano bu açıklamayı bir günlük İran ziyareti sonrası Viyana’ya dönüşünde yaptı. Tahran’da İran’ın baş nükleer müzakerecisi Said Celili ve nükleer enerji örgütü başkanı Feridun Abbasi-Devani ile ayrı ayrı görüşen Amano, Celili ile BM’e Parşin askeri üssü dahil tüm tesislerine giriş izni veren bir anlaşma imzalama konusunda ilke kararı aldıklarını söyledi.

Batılı devletler İran’ın sözkonusu askeri tesiste nükleer silah çalışması yapmasından kuşkulanıyor. Tahran ise Parşin’in klasik silah araştırma tesisi olduğunu önesürüyor ve nükleer programının barışçı olduğunu savunuyor.

Nükleer silaha sahip bir İran’ı varlığına yönelik bir tehdit olarak gören İsrail anlaşma haberini ciddiye almadı.

Savunma Bakanı Ehud Barak İran’ın Batı’yı aldatmaya çalıştığını, Bağdat görüşmeleri öncesi “ödün veriyor “havası yaratarak yaptırımların güçlendirilmesini önlemeye çalıştığını açıkladı.

Amano, Uluslararası Atom Enerji Dairesi ile İran arasında bazı görüşayrılıklarının devam ettiğini ve bunların ne zaman çözüleceğini bilmediğini söyledi. Ancak Amano Celili’nin kendisine bu görüşayrılıklarının anlaşma için engel oluşturmadığı konusunda güvence verdiğini sözlerine ekledi.

Çarşamba günü Bağdat’ta BM Güvenlik konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya, İranlı yetkililerle Tahran’ın tartışmalı nükleer programını görüşmek üzere yeniden biraraya geliyor.


XS
SM
MD
LG