Erişilebilirlik

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Humus’a Gidiyor


Sağdaki karede kırbaç ve elektrik kablosu görünüyor
Sağdaki karede kırbaç ve elektrik kablosu görünüyor

Şam’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Valerie Amos daha sonra Humus’ta incelemelerde bulunacak

Şam’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Valerie Amos daha sonra Humus’ta incelemelerde bulunacak.

Bayan Amos’un hedefi kente yardım ulaştırılmasını önleyen veya yavaşlatan engelleri kaldırmak.

Cuma gününe kadar Suriye’de kalacak olan Amos’u, bir gün sonra BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan izleyecek. BM eski genel sekreteri Şam hükümetini rejim karşıtlarıyla diyaloğa teşvik edecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün, başta Humus olmak üzere Suriye’ye insani yardım koridoru oluşturulması çağrısında bulunmuş ve “Artık daha fazla vakit yitirmeden, Arap Birliği planı uygulamaya konulmalıdır” demişti.

1980’li yıllarda eski devlet başkanı Hafız Esat’ın Hama’da yaptığı katliama atıfta bulunan Başbakan devamla şöyle konuştu: “1982’de Hama’da Babasının yaptıklarının hesabı, bu dünyada sorulmadı, ama er ya da geç, bu yapılanların, bu zulmün, bu katliamın hesabı oğul Esad’dan sorulacaktır.”

Uluslararası Af Örgütü, Suriye ordusunun Hama’da 10.000-25.000 arasında sivili öldürdüğünü tahmin ediyor.

Bu arada Amerika, İngiltere ve Fransa’dan sonra İspanya hükümeti de “Suriye rejiminin vahşetini” protesto amacıyla Şam Büyükelçiliğini kapattı.

Suriye’de ise askeri birlikler Dara ilinde Özgür Suriye ordusuyla çarpışırken, Humus’un Baba Emir semtinde istihbarat birimleri operasyonlara devam ediyor. Görgü tanıkları keyfi tutuklama, işkence ve idamların sürdüğünü, sokakların cesetlerle dolu olduğunu bildirdi.

Şam hükümeti Uluslararası Kızıl Haç örgütünün kente yardım ulaştırmasına hala izin vermiyor.

Humus'taki tüm yaralıların askeri hasteneye kaldırılmaları şart. Hastaneye taşınan yaralı eylemcilerin üzerinde sıçrayan askerler
Humus'taki tüm yaralıların askeri hasteneye kaldırılmaları şart. Hastaneye taşınan yaralı eylemcilerin üzerinde sıçrayan askerler

Öte yandan önceki gün İngiltere’de Kanal 4 Televizyonu tarafından yayınlanan görüntüler rejim karşıtlarının yoğun işkence iddialarına meşruiyet kazandırdı. Bir görevli tarafından gizlice çekilmiş görüntülerde, Humus’taki Askeri Hastane’de zincirlerle yataklarına bağlanmış yaralı eylemciler görülüyor. Yataklarda işkence görmüş hastalar, elektrik kabloları ve kamçılar dikkati çekiyor. Kimliği gizli tutulan kişiye göre, işkence seansları istihbarat ajanlarıyla doktorlar tarafından birlikte yapılıyor. Suriye’de başka bir askeri hastanenin başhekimi iddiaları yalanladı ve sivillere de hiç ateş açılmadığını öne sürdü.

Görüntüleri inceleyen bir İngiliz adli tıp doktoru, hastalardan birinin göğsündeki korkunç yaraların elektrik yanığı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG