Erişilebilirlik

BM’nin Yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres Oldu


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, daha önce Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) görevinde bulunan eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres'in, yeni BM Genel Sekreteri seçilmesi konusunda uzlaşma sağladı, resmi oylamanın güvenlik konseyinde bugün yapılacağı açıklandı.

Guterres’in genel sekreterliği konusunda uzlaşıldığı yolundaki açıklama Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin tarafından ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power ve diğer güvenlik konseyi üyesi ülkelerin temsilcileri eşliğinde yapıldı. Churkin, Guterres'in yeni genel sekreter seçilmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Guterres, daha önce yapılan altı ayrı teamül oylamasından birinci olarak çıkmıştı. Genel Kurulda yapılacak oylamanın ardından Guterres, görevine 1 Ocak 2017’de başlayacak.

Antonio Guterres kimdir?

67 yaşındaki Antonio Guterres, 1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yaptı. 1999 – 2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal’in başkanlık görevinde bulundu.

Birleşmiş Milletler adaylığında Guterres’i öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de Portekizli diplomatın on yıl sürdürdüğü eski Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği görevi oldu.

Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından mülteciler için yoğun çalışmalar yürüten Guterres, geçtiğimiz Ocak ayında bu görevini İtalyan diplomat Filippo Grandi’ye devir etmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG