Erişilebilirlik

BM Mülteciler Dairesi'nden Acil Yardım Çağrısı


BM Mülteci Dairesi mültecileri yerleştirmede uluslararası toplumdan daha fazla yardım istiyor.

BM mülteciler konusunda Cenevre’de bugün başlayacak ve üç gün devam edecek bir konferans düzenliyor.

Daire’ye göre, 800 binden fazla mültecinin üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi gerekiyor. Bu mülteciler evlerine dönemedikleri gibi, barınmakta oldukları ülkede de daha fazla kalmalarına izin verilmiyor.

Yetkililer mevcut mültecilerin yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını ve bu ülkelerde sürekli kalabilmelerinin ve toplumla bütünleşmelerinin mümkün olmadığını söylüyor.

BM geçen sene Avrupa Birliği’nin önerdiği mülteci yerleştirme girişimini kabul etmişti. Avrupa ülkeleri mültecilerin yüzde 6’sını kabul ediyor. Mültecilerin büyük çoğunluğu Amerika, Kanada ve Avustralya tarafından kabul ediliyor.

Amerika geçen sene en yüksek sayıda mülteci kabul eden ülke oldu. 128 bin mültecinin 80 bini Amerika’ya yerleştirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre dünyada 15 milyon mülteci bulunuyor. Daire yetkilileri, mültecilerin yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını ve şu anda oturdukları ülkelere uyum sağlamalarının imkansız olduğunu söylüyor.

Uyum sağlayamamanın yanı sıra bu ülkelerde oturma izinleri de dolmak üzere. Tek umutları kendilerini kabul edecek üçüncü bir ülke çıkması. Ancak kabul edilmeyi bekleyen mülteci sayısıyla mülteci kabul eden ülke sayısı arasında korkunç bir uçurum var.

Mülteciler Dairesi’nin Uluslararası Koruma Bölümü Başkanı Volker Turk, önümüzdeki 5 yıl içinde en az 800 bin mültecinin bulundukları ülkelerden başka ülkelere yerleştirilmeleri gerektiğini söyledi:

"Bu mültecilerin sadece yüzde 10’una yer bulunabileceğini belirten yetkili daha fazla kişi kabul etmeleri için BM’nin sürekli olarak dost hükümetlere baskı yaptığını söyledi."

Örgüt yetkililerine göre en fazla koruma gerektiren mültecilerin başında cinsel tecavüz kurbanları ve ayrıma hedef olan kadınlar geliyor.

Şu anda BM üyesi yaklaşık 190 ülke arasında mülteci kabul edenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar az. Örneğin geçen yıl bu sayı 19’du. Bu ülkelerin kabul ettiği mülteci sayısı ise 112 bin.

Cenevre’deki konferansa katılan yetkililerden İsveç Göçmenlik Dairesi Başkanı Dan Eliasson, Avrupa ülkelerinden geçen yıl toplam 4 bin 500 mülteci kabul ettiklerini söyledi.

Eliasson, "4 bin 500 kişiden yaklaşık yarısının İsveç’e yerleştirildiğini belirten yetkili, Amerika’nın ise 80 bin mülteci kabul ettiğine dikkati çekti. İsveç Göçmenlik Dairesi Başkanı Dan Eliasson, Avrupa ülkelerinin çok daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi. İsveçli yetkiliye göre zaten mültecilerin önemli bir bölümü de tarihi olarak Avrupa ülkeleriyle yakın ticari ve siyasi ilişkileri olan ülkelerden" diyor.

Mülteci kabul eden Avrupa ülkelerinin başında İsveç geliyor. Geçen yıl Belçika, Almanya, İtalya ve Lüksemburg da benzer programlar başlattı.

Üç günlük Cenevre konferansının amacı mülteci kabul eden ülkelerin sayısını mümkün olduğu kadar arttırmak. BM Mülteciler Dairesi çevre felaketlerine bağlı göçlerin giderek artmasından da ciddi kaygı duyuyor. Yetkililere göre son 30 yıl içinde, tayfun, kasırga, sel, kuraklık, çölleşme ve erozyon milyonlarca kişinin ülkelerini terk etmesine neden oldu.

BM Mülteciler Dairesi, görevinin baskı ve ayrımcılık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalanları korumak olduğunu, iklim göçmenleri için yeni çözümler bulunması gerektiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG