Erişilebilirlik

BM Mavi Marmara Raporunu Yine Erteledi


Mavi Marmara İstanbul'da bakımda tutuluyor
Mavi Marmara İstanbul'da bakımda tutuluyor

Birleşmiş Milletler Mavi Marmara raporunu yeniden erteleme kararı aldı. Örgüt, raporu yayınlamadan önce Türkiye ve İsrail’e aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermeleri için ek süre tanıdığını bildirdi. Raporun bu kez Ağustos ayı sonunda açıklanacağı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından Mavi Marmara olayını incelemekle görevlendirilen ve uzmanlardan oluşan özel komisyon bu hafta raporunu Genel Sekreter Ban Ki Moon’a sunacaktı.

Örgüt sözcüsü Martin Nesirsky, komisyon üyelerinin Ban’ın yanı sıra Türk ve İsrail hükümetlerine de danıştıktan sonra raporlarını açıklamayı erteleme kararı aldığını bildirdi.

İsrail hükümetinin raporun ertelenmesi için üç hafta süre istediği bildiriliyor. İsrail basınının üst düzey bir yetkiliyle dayandırdığı haberde, iki ülkenin aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermek için görüşmelere devam etmesine izin verilmesi isteniyor.

İsrail komandolarının geçen yıl Gazze’ye yardım götüren deniz filosuna müdahalesi sırasında Mavi Marmara adlı yolcu gemisinde bulunan dokuz Türk’ün öldürüldüğü olayı inceleyen komisyon, raporunu son iki ay içinde üçüncü kez erteleme kararı aldı.

Türkiye, ilişkilerin düzelmesi için İsrail’den özür ve tazminat istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ölenlerin ailelerine tazminat ödemedikçe ve Hamas’ın idaresindeki Gazze’ye ambargoyu kaldırmadıkça ilişkilerin düzelmeyeceğini açıklamıştı.

Askerlerine dava açılmasından kaygı duyan İsrail ise özür dilemeyi reddediyor.

Mavi Marmara olayını inceleyen Birleşmiş Milletler Komisyonu’na Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer ve Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe başkanlık ediyor. Komisyonda Türkiye ve İsrail de temsilci bulunduruyor.

XS
SM
MD
LG