Erişilebilirlik

BM: ‘Küresel Büyüme Hızı Oldukça Yavaş Kalacak’


Birleşmiş Milletler ekonomistlerinin hazırladığı küresel ekonomik durum ve öngörülerle ilgili yeni rapora göre, ekonomik büyüme zayıf kalmaya devam edecek. Uzmanlar, petrol fiyatlarındaki düşüşün, El Nino iklim olgusunun ve siyasi istikrarsızlıkların 2016‘da ekonomik büyümenin yavaşlamasına yol açtığını söylüyor.

Raporu yayınlayan BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nden iktisatçı Dawn Holland, ”Bu yıl ekonomik büyümenin sadece yüzde 2,4 oranında gerçeklemesini bekliyoruz. 2015‘deki ekonomik büyüme de aynı seviyedeydi” dedi.

Holland, 2008’de patlak veren uluslararası mali kriz öncesindeki on yılda yıllık ekonomik büyüme oranının 2016 tahminlerinden bir puan fazla olduğunu hatırlatıyor.

BM’ye göre, bu açığın kısa sürede kapanması beklenmiyor. Önümüzdeki yıl küresel ekonomik büyüme, tahminlere göre yüzde 2,8 oranında olacak. Bu oran, ortalama seviyenin çok altında kalacak.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Genel Sekreter Yardımcısı Lenni Montiel’e göre, rapor, küresel ekonomik büyüme için daha dengeli politikalar yürütülmesi gerektiğini gösteriyor.

Kazançlı çıkanların sayısı çok az

Emtia bazlı ekonomisi olan Afrika, küresel fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle geçen yıl büyük zorluk çekti. Birçok Afrika ülkesinin ihracat geliri geçtiğimiz yıl düşüş yaşadı. Birleşmiş Milletler’e göre bu durum, 2016 boyunca devam edebilir.

Rapor, Afrika ülkelerinde Gayrisafi Milli Hasıla’nın 2015’te yüzde 3’e gerilediğini, 2016‘daysa bu oranın daha da düşerek yüzde 2,8’e ineceğini öngörüyor.

Güney Amerika ve Karayip ülkelerindeyse ekonomi 2015‘ten sonra bu yıl da küçülmeye devam edecek. Bu iki bölgede ekonomi en son 1982-1983 borç krizi sırasında iki yıl üst üste düşüş yaşamıştı.

İktisatçı Dawn Holland, ”Güney Amerika’da yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, artan işsizlik oranı ve borçların çoğalmasının yansıması olan ciddi bir küçülme görüyoruz. Güven kaybı ise yatırımları engelliyor” diyor.

Sadece birkaç yıl önce etkin bir ekonomik güç olarak görülen Brezilya, siyasi istikrarsızlık ve mali bunalımın pençesinde. Birleşmiş Milletler uzmanı Lenni Montiel, 2017’de az da olsa iyileşme sağlanmasının siyasi krizin hafiflemesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Küresel ekonomik yavaşlamadan Rusya da nasibini alıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi, tüketim ve yatırımların azalması, Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan uluslararası ekonomik yaptırımlar Rus ekonomisini zorluyor. Buna göre Rusya’da Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1,9 oranında azalması bekleniyor.

Amerikan ekonomisi de yavaş büyüyor. BM’nin tahminlerine göre Amerika’da Gayrisafi Milli Hasıla 2016’da sadece yüzde 2,2 oranında artacak.

Küresel ekonomik tabloda umut vadeden tek bölge, Güney Asya.

Güney Asya ülkeleri, petrol ithal ediyor. Bu nedenle küresel petrol fiyatlarındaki düşüş, bu ülkelerin işine yarıyor. Bölgesel Gayrisafi Hasıla’nın yüzde 6,1 oranında arttığı Güney Asya’da 2016 ve 2017’de yüzde 6,6 ila 6,8‘lik artış bekleniyor.

Küresel Büyümeyi Teşvik

BM uzmanları, gelişmiş ülkelerin 2008-2009 mali krizinden sonra toparlanmak için attıkları eşgüdümlü adımlara şimdi de başvurmayı öneriyor.

Dawn Holland’a göre, G-7 ülkeleri ve Çin ekonomilerine eşgüdümlü mali teşvik uygulanmasının küresel ekonomi üzerinde olumlu etkileri olacak.

Uzman, mali teşviğin sadece uygulanan ülkelerde değil, başka ülkelerde de yansımaları olacağını öngörüyor.

Dawn Holland ayrıca böylesi bir adımın iktisatçıların küresel ekonomik büyümeyle ilgili tahminlerini yeniden gözden geçirmesini sağlayacağını, 2016’da ekonomik büyüme oranına bir puan daha eklenebileceğini söylüyor. Uzman, eşgüdümlü yaklaşımın önemli teşvikler içereceğine de dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG