Erişilebilirlik

BM: ‘IŞİD Iraklılar’a Büyük Acılar Yaşatıyor’


Birleşmiş Millet IŞİD’in Irak halkını yaygın bir biçimde büyük insan hakları ihlallerine maruz bıraktığını bildirdi. BM Sorgulama Komisyonu’nun İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda Yezidiler’e karşı soykırım suçu işlendiğine dikkat çekiliyor.

Rapordaki ayrıntılar BM İnsan Hakları Konseyi’nde hararetli tartışmalara yol açtı. Birçok ülke grup üyesi militanların eylemlerini “tam bir kötülük örneği” olarak nitelendirdi.

Raporu sunan BM İnsan Hakları Yardımcı Komiseri Flavia Pasieri, 43 üyelik komisyona 2014 senesinin Iraklı siviller açısından 2006-2007 senelerinde yaşanan kanlı dönemden bu yana en ölümcül sene olduğunu söyledi.

Pasieri konuşmasında IŞİD’in 2014’e IŞİD’in yarattığı korkunç şiddetin damga vurduğunu belirtti ve örgütün kasti bir biçimde şok edici suçlar işlediğini söyledi. Pasieri bu suçlar arasında insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve diğer önemli insan hakları ihlallerinin olduğunu ve bunların özellikle kadın ve genç kızları hedef aldığını belirtti.

Pasieri raporu hazırlayan görevlilerin sağladıkları bilgilerin IŞİD’in Yezidi nüfusa karşı soykırım işlediği yönünde olduğuna dikkati çekti. Örgütün düzenli bir katliam, bedensel ya da zihinsel yaralama kampanyası yürüttüğünü söyleyen Pasieri ayrıca çocukların bu nüfusun elinden alınarak Yezidiler’in bir grup olarak yok edilmesinin amaçlandığını söyledi.

Erkek ve ergenlik çağındaki oğlan çocuklarının idam edildiğini, kadınların ve kız çocuklarının ise köle olarak satıldığının belirtildiği raporda en ufağı 6 yaşında olan kızların defalarca tecavüze uğradığına ve 8 ile 18 yaş arasındaki erkek çocukların da zorla gruba üye yapıldığının altı çizildi.

BM yetkilileri aralarında Hristiyanlar, Kürtler, Şiiler ve Türkmenler’in bulunduğu diğer grupların da militanların insanlığa karşı suçlar tanımlamasına uyan eylemlerinin hedefi olduğuna dikkat çekti. Raporda örgütün Irak’ın insanlığa kültürel miras olan yerlerine yaptıkları saldırıların da savaş suçu olduğunun altı çizildi.

Raporda Irak’ta işlenen suçların çoğunluğundan IŞİD’in sorumlu olduğu belirtilse de, Irak güvenlik güçleri ve onlara bağlı milislerin de büyük ihlallerden sorumlu oldukları belirtiliyor.

Pasieri, Irak güçlerinin eylemlerinin de uluslararası insani ve insan hakları hukukuna aykırı olduğunu belirtti. Bu güçlerin işledikleri suçlar arasında savaş suçları, yargısız infaz, işkence, adam kaçırma ve büyük sayıda insanı evinden etme gibi suçlar bulunuyor.

İddialara yanıt veren Irak İnsan Hakları Bakanı, IŞİD’le savaşan Irak askerlerinin Irak halkının onurunu savunduğunu ve kendileri koruma hakkını kullandıklarını belirtti. Bakan, Irak’ın kanunsuz davranışlara izin vermeyeceğini ve IŞİD ya da herhangi diğer terör örgütleriyle savaşmaya da kararlı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG