Erişilebilirlik

BM İnsan Hakları Konseyi Türkiye ve ABD'nin Ortak Tasarısını Onayladı


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türkiye ve Amerika’nın birlikte hazırladığı ve Esad rejimini insan hakları ihlallerinden dolayı kınayan karar tasarısını onayladı.

Konsey’in Cenevre’deki toplantısında yapılan oylamada 47 üyeden 41’i tasarı lehinde oy kullandı. Rusya, Çin ve Küba tasarıya olumsuz oy verirken, Uganda, Hindistan ve Filipinler çekimser kaldı.

Amerika’nın BM İnsan Hakları Konseyi temsilcisi Eileen Chamberlein Donahoe, Suriye’de Beşar Esad rejimine, sivillere karşı şiddete başvurmaktan vazgeçmesi ve insani yardım örgütlerine erişim hakkı sağlaması için uluslararası baskının arttırılması çağrısında bulundu.

Karar, Suriye’de “yaygın hale gelen, sistematik ve ağır insan hakları ihlallerini,” Esad rejimi yanlısı Şebiha milislerinin suçlarını ve Suriyeli yetkililerin sivilleri rastgele hedef almasını kınıyor, tarafları uluslararası temsilci Kofi Annan’ın altı maddeli barış planını desteklemeye çağırıyor.

Rusya’nın karara eklemek istediği “tüm terörist eylemlerin kınanması yönündeki” ek madde ise kabul edilmedi.

BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye’de geçen yıl işlenen insan hakları ihlallerini incelmemek üzere bir araştırma komisyonu kurdu.

Geçen yıl Mart ayında Suriye’de rejimin demokrasi isteyen eylemcilere sert müdahalesiyle başlayan şiddet olaylarının şu ana kadar 17 bine yakın kişinin ölümüne yol açtığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG