Erişilebilirlik

BM İnsan Hakları Konseyi'nden İnternet Erişimini Kısıtlayan Ülkelere Kınama


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, vatandaşlarının internet erişimini engelleyen ya da kısıtlayan ülkeleri kınadı.

İnsan Hakları Konseyi “kasıtlı olarak internete erişimi, ya elektronik ortamda bilgi yayılmasını önleyen ya da aksatan yasal önlemleri” Cuma günü çıkardığı kararla ilk kez kınadı, bunun uluslararası insan hakları yasalarının ihlali olduğunu savundu.

Kararda hükümetlere, özellikle cinsiyetleri ya da fiziksel engelleri yüzünden internet erişimine sahip olamayan vatandaşlarının internet erişimini arttırmaları çağrısı yapıldı.

Ayrıca kararda insanların normal yaşamda sahip oldukları özgürlüklere internet ortamında da sahip olması gerektiği vurgulandı, hükümetlerden hukuk devletinin öngördüğü şeffaf kurumsallaşma ve ulusal demokratik yapılaşma çerçevesinde toplanma özgürlüğü, özel yaşam ve diğer insan haklarını koruması istendi.

Freedom House (Özgürlük Evi) adlı insan hakları örgütünün geçen yıla ait internet özgürlüğü raporu Ortadoğu’da birçok ülkede insanların internet ortamında yazdığı yazılar yüzünden hapsedildiğine dikkati çekmiş, internet özgürlüğünün beş yıldır düşüş yaşadığını vurgulamıştı.

Raporda Fransa ve Avustralya gibi demokratik ülkelerde “terörle mücadele” gerekçesiyle uygulanan internet izleme yöntemlerindeki artışa da dikkat çekildi.

Access Now (Şimdi Erişim) adlı internet hakları örgütü, 2015 yılında dünyada 15 erişim kapatma uygulandığını bildirdi. Bu yılın ilk yarısındaysa 20 erişime kapatma oldu. Buna İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki kanlı saldırının ardından sosyal medyaya kısıtlama uygulayan Türkiye de dahil.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG