Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi'ne 'Suriye'ye Müdahale Et' Çağrısı


Humus'ta çatışmalar
Humus'ta çatışmalar

Obama yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye’de artan şiddet olaylarına müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hilllary Clinton yayınladığı açıklamada Konsey’in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın muhalefet gösterilerine sert müdahalesinin, küresel barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu yönünde mesaj vermesi gerektiğini savundu.

Clinton Suriye hükümetinin son birkaç günde “şiddet ve zulüm dolu” saldırılarının yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığını ve bunu şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Bugün Güvenlik Konseyi’nin toplantısına katılacağını bildiren Clinton, Konsey üyelerinden Esad’a görevden çekilme çağrısı yapacak Arap Birliği planına destek vermesini de istedi.

Avrupalı liderler de Amerika’ya katılarak Güvenlik Konseyi’nden Suriye’deki baskılara son vermesini sağlayacak önlemler almasını istedi. İngiltere Başbakanı David Cameron durumu ürkütücü bulduğunu söyleyerek, Suriye hükümetine Esad’ın istifasını sağlayacak uluslararası çabalara destek vermesi çağrısı yaptı.

Ordu Şam'ın Banliyölerinde

Suriye muhalefet eylemcileri, ordunun başkent Şam’ın banliyölerini dünkü ağır çatışmaların ardından yeniden kontrol altına aldığını duyurdu. Eylemciler, Esad’a bağlı güvenlik kuvvetlerinin muhalefete destek veren Hür Suriye Ordusu’na bağlı milisleri Şam’ın doğusundaki ilçelerden sürdüğünü bildirdi. Güvenlik kuvvetleri başkente komşu bölgelere ilerlemeyi sürdürüyor.

Bunun dışında dün Humus’ta da ordu ve isyancılar arasında çatışmalar çıktı. Dünkü çatışmalarda çoğu sivil toplam 28 kişinin öldüğü bildiriliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin bugün Arap Birliği girişimine destek vermek amacıyla düzenlenecek toplantısına Fransa ve İngiltere’nin dışişleri bakanları da katılacak. Şam hükümeti Arap Birliği planını egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle reddetti. Ancak Batı ve Arap ülkeleri planın kabulü için Güvenlik Konseyi’nde bir karar tasarısı üzerinde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG