Erişilebilirlik

BM Gözlemcileri Suriye'de


BM gözlemcileri öncü ekibi Şam'da kaldıkları otelde
BM gözlemcileri öncü ekibi Şam'da kaldıkları otelde

Suriye ordusu Humus’da isyancıların kontrol ettiği bölgeleri top ateşine tutmaya devam ederken BM gözlemcilerinin öncü ekibi ateşkesi denetleme görevine başlıyor.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Suriye askerlerinin ayrıca Hama’da bir araca ateş açarak iki kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Suriye’deki muhalif Yerel Koordinasyon Komitesi ise Pazar günü çatışmalarda 11 Humus’ta olmak üzere 23 kişinin öldürüldüğünü önesürdü.

Silahsız altı askerden oluşan BM öncü ekibine Faslı Albay Ahmed Himmiş başkanlık ediyor.

Uluslararası temsilci Kofi Annan’ın sözcüsü, denetleme görevinin operasyon merkezleri kurulması ve ardından gözlemcilerin hem hükümet hem muhalif güçlerle temas kurmasıyla başlayacağını açıkladı.

Sözcü önümüzdeki birkaç gün içinde 25 gözlemcinin daha ekibe katılacağını söyledi. Gözlemci sayısının 250’ye çıkması BM ile Suriye hükümeti arasında yeni görüşmeler yapılmasını gerektiriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, gözlemcilere ateşkesi denetlemek için tam dolaşım özgürlüğü sağlama sorumluluğunun Suriye hükümetine düştüğünü açıkladı.

Ateşkesin son derece kırılgan olduğunu belirten Ban, Suriye hükümetin itidalli davranması ve muhalif güçlerin de buna katılması gerektiğini vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Veli Muallim ateşkes konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Çin’e gitti.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG