Erişilebilirlik

BM Genel Sekreterliğine Guterres Seçildi


Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada, BM Genel Sekreterlik görevine Portekiz eski Başbakanı Antonio Guterres seçildi.

Guterres, 193 üye ülkenin temsilcilerinin katıldığı oylamada Birleşmiş Milletler’in dokuzuncu genel sekreteri seçildi.

Geçen Aralık ayına kadar 10 yıl boyunca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüten Guterres, 1 Ocak 2017'de görevine başlayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçtiğimiz hafta, Guterres isminde uzlaşmış ve BM Genel Sekreteri seçilmesi yönünde BM Genel Kurulu'na tavsiyede bulunmuştu.

2022 yılına kadar görevde

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için aralarında çok sayıda kadın adayın da bulunduğu 13 isim yapılmıştı. Geçtiğimiz haftaya kadar yapılan tüm teamül oylamalarında birinci olan Guterres isminde ittifakla uzlaşılmıştı.

Guterres, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un 31 Ocak 2016’da ayrılmasının ardından resmen görevine başlayacak. Yeni genel sekreter görevini 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürdürecek.

‘Mükemmel bir seçim’

Guterres’in, resmen genel sekreter seçilmesi sonrasında bir açıklama yapan Ban Ki-moon, bu görev için çok önemli bir isim konusunda uzlaşıldığını belirtti. Guterres için “ Mükemmel bir seçim” dedi. Guterres’in, Birleşmiş Milletler bünyesinde mülteciler konusunda yaptığı çalışmalara dikkat çekip, “Dünyada yaşanan tüm çatışmalarda insanlara yardım için en ön cephede yer aldı” dedi.

Antonio Guterres kimdir?

67 yaşındaki Antonio Guterres, 1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yaptı. 1999–2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal’in başkanlık görevinde bulundu.

Birleşmiş Milletler adaylığında Guterres’i öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de Portekizli diplomatın on yıl sürdürdüğü eski Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği görevi oldu.

Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından mülteciler için yoğun çalışmalar yürüten Guterres, geçtiğimiz Ocak ayında bu görevini İtalyan diplomat Filippo Grandi’ye devir etmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG