Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri: Suriye Raporu Beklenmeli


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünya güçlerinden BM denetçileri çalışmalarını tamamlayıncaya kadar Suriye’ye olası askeri müdaheleyi askıya almalarını istedi.

Ban BM ekibinin Cumartesi günü Suriye’den ayrılacağını ve bulgularını kendisine rapor edeceğini söyledi.
BM Genel Sekreteri, Amerika ve diğer Batılı güçler Suriye’ye karşı askeri müdahaleye hazırlanırken diplomasiye bir şans verilmesini istedi.
Bu arada BM denetçileri Şam’da incelemelerini Perşembe günü de sürdürdü.

Öteyandan İngiltere Başbakanı David Cameron parlamentonun Suriye ile ilgili özel oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken BM ekibi bulgularını rapor edinceye kadar İngiltere’nin bir askeri harekata katılmayacağını açıkladı.

Washington’da ise Beyaz Saray yetkilileri yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Suriye’de kimyasal silah kullanımı konusunda Kongre üyelerini brifing vermeye hazırlanıyor. Başkan Obama’nın önde gelen Kongre üyelerini Suriye’ye askeri müdahale konusunu görüşmek üzere telefonla arayacağı bildirildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, daimi üye İngiltere tarafından sunulan ve Suriye’ye askeri tedbirleri de içerdiği sanılan karar tasarısını görüşmeye başladı.
Ancak Amerika, Suriye’deki kimyasal silah saldırısına verilecek karşılığı Birleşmiş Milletler’de yaşanacak bir diplomatik krizin önleyemeyeceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya’nın her türlü yararlı öneriyi veto etmesinden dolayı Washington’un önünde fazla seçenek kalmadığını bildirdi .

Esat rejiminin Rusya’nın arkasına saklanmaya devam edemeyeceğinin altını çizen Harf, Washington’un bir yandan kendi askeri seçeneklerini gözden geçirirken, diğer yandan da müttefik ülkelerle görüştüğünü belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG