Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Kıbrıslı Taraflarla New York'ta Bir Araya Gelecek


Ban Ki Moon, Derviş Eroğlu ve Dimitris Hristofyas arasındaki görüşme 30-31 Ekim tarihlerinde Long Island'da gerçekleşecek
Ban Ki Moon, Derviş Eroğlu ve Dimitris Hristofyas arasındaki görüşme 30-31 Ekim tarihlerinde Long Island'da gerçekleşecek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs Türk ve Rum cumhurbaşkanlarıyla bu ay sonunda New York’ta biraraya gelecek.

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin New York temsilciliğinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 30-31 Ekim tarihlerinde Long Island’da Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban’la görüşeceği bildirildi.

Eroğlu ve Hristofyas New York’taki görüşme öncesi geçen hafta Lefkoşa’da bir araya gelmişti. Görüşmeye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer da katılmıştı.

Kıbrıs gazetesinin haberine göre Alexander Downer görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, liderlerin yoğun müzakere sürecinde bazı temel konularda ilerleme sağladıklarını, bazılarında da görüş farklılığının devam ettiğini söylemişti. Tarafların son görüşmesi, yürütme ve vatandaşlık konularına yoğunlaştı.

Kıbrıslı tarafların adayı yeniden birleştirme çabaları çerçevesinde yürüttüğü görüşmeler beklendiği hızla ilerlemiyor. Ancak Eroğlu, kalan anlaşmazlıkların New York’taki görüşmede aşılmasını umduğunu söyledi.

Rum tarafının geçen ay tek yanlı olarak adanın münhasır ekonomik bölgelerinde petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlatması, taraflar arasındaki gerginliği arttırdı.

XS
SM
MD
LG