Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri, Esad'ı Türkiye'den Uyardı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye lideri Beşar Esad’ı olası bir kimyasal silah kullanımı konusunda bir kez de Türkiye’den uyardı.

Gaziantep Islahiye’deki sığınmacı kampını ziyareti sonrası basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, “Suriye’nin kimyasal silah bulundurup bulundurmadığı henüz teyid edilmedi ama eğer böyle bir durum varsa, o zaman bu insanlık adına acımasız bir suç teşkil eder” dedi.

Son iki ay içinde kimyasal silahlar konusunda Esad’a iki kez mektup yazdığını dile getiren Ban Ki-Moon, Suriye’nin üye olmadığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Dairesi Genel Sekreteri’yle bu konuyu araştırmak için görüştüğünü ancak herhangi bir plan oluşturmadıklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne göre, Suriye’de herşeyden önce karşılıklı olarak silahların susması gerekiyor.

Ban Ki-Moon: Suriye’de şiddet bir an önce son bulmalı

Ban, şiddetin sürdüğü ülkede yapılması gerekenleri şöyle aktardı, "ben, gerçekleşmesi gereken ilk ve en önemli şeyin şiddete son verilmesi olduğunu söylüyorum. Daha sonra da, bu konuda Suriye halkının gerçek isteklerini yansıtan siyasi bir diyalog süreci bir an önce başlamalı.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, 135 bin sığınmacıyı topraklarında misafir eden Türkiye’ye de “Türk halkının ve hükümetinin merhamet ve sevgiyle dolu büyük kalpleri var. Türk hükümetinin açık kapı politikasını, Suriye'den gelen tüm sığınmacıları koşulsuz olarak kabul etmesini minnetle karşılıyorum” sözleriyle teşekkür etti.
Ban Ki-Moon akşam saatlerinde Gaziantep’ten Ankara’ya geçti.

Başkentte önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme yaptı. Başbakanlık Konutu’ndaki görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG