Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu Toplantısı Gelecek Hafta New York'ta Başlıyor


BM Genel Kurulu Toplantısı Gelecek Hafta New York'ta Başlıyor
BM Genel Kurulu Toplantısı Gelecek Hafta New York'ta Başlıyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu yılki toplantısı gelecek hafta New York’ta yapılacak. Dünya liderleri Genel Kurul kürsüsüne çıkarak kendi ülkelerini ilgilendiren sorunları tartışacak. Bu yılki toplantılar çerçevesinde Milenyum Kalkınma Hedefleri adlı özel bir zirve de düzenlenecek. Zirvenin önemli bir kısmı küçük ve basına kapalı toplantılardan oluşuyor.



Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantıları 23 Eylül’de başlıyor. Toplantılara, 192 üye ülkenin lider ve temsilcileri katılacak. Toplantılar bu yıl da geleneksel olarak Brezilya devlet başkanının, daha sonra da ev sahibi ülke olan Amerika’nın başkanının konuşmalarıyla açılacak.

Bu yılki toplantılarda Milenyum Kalkınma Hedefleri adında üç gün sürecek bir zirve de düzenleniyor. Zirveye 140 devlet ve hükümet başkanı katılacak.

Zirvenin amaçları arasında aşırı yoksulluğun, açlık ve hastalık tehlikesinin 2015 yılına kadar azaltılması bulunuyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, beş yıldan az zaman kaldığını hatırlatarak, özellikle Orta Afrika ülkelerinin bu hedeflere zamanında ulaşamayacağını söylüyor. Ancak Ban, doğru stratejilerle birçok ülkenin boşluğunu kapatabileceğini savunuyor: “Eğer siyasi önceliklerimizi ve kaynaklarımızı birlikte doğru kullanırsak, başarıya ulaşabiliriz. Eğer gelişmekte olan ülkeler politikalarını daha iyi belirler ve kısıtlı da olsa kaynaklarını eğitim, istihdam, anne ve çocuk sağlığı gibi alanlara yoğunlaştırırsa, uluslararası yardımların da katkısıyla hedeflerimize ulaşabiliriz.”

Anne sağlığı ve çocuk ölümlerinin azaltılması en önemli kaygılar arasında bulunuyor. Milenyum Kalkınma Hedefleri’nin tümünün uygulanabilmesi için bu zirvede eylem planlarının kabul edilmesi bekleniyor. BM Genel Sekreteri zirve bildirgesinin önemli olduğunu söylüyor: “Bu hedefler başarılabilir. Milenyum Kalkınma Hedefleri zor ve çaba istiyor, ama mümkün.”

BM Genel Kurulu’nun yıllık toplantıları, ayrıca liderlere birebir görüşmeler ya da küçük gruplar halinde biraraya gelme fırsatı da veriyor.

Dünya liderlerinin Somali ve Afrika’nın diğer bölgelerinde siyasi istikrarsızlıklar ve şiddet olayları... Pakistan’daki son sel faciası… Ve uluslararası terörle mücadele gibi konuları ele alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG