Erişilebilirlik

BM Genel Kurul Toplantıları Başladı


Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları New York’taki örgüt genel merkezinde başladı. Türkiye’yi Genel Kurul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Toplantıların gündeminde ağırlıklı olarak Suriye’deki durum var.

Birleşmiş Milletler’in bu haftaki Genel Kurul toplantılarında gündeme gelmesi beklenen konular, Avrupa’daki mali kriz, Suriye’deki iç savaş ve Afrika’daki silahlı çatışmalar.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Genel Kurul toplantılarını açarken yaptığı konuşmada üye ülkelerini Suriye krizini hafifletmede daha çok çaba harcamaya çağırdı.
Ban Ki Moon, “Bu kez 120’yi aşkın liderle ikili toplantı gerçekleştireceğim. Gündemin başında Suriye var. Sanıyorum tüm liderlerin birinci gündemi de Suriye olacak. Bu konuyu acil olarak ele almak zorundayız,” şeklinde konuştu.
Suriye’de bir buçuk yıldır devam eden çatışmalarda bugüne kadar 20 bini aşkın kişi öldü. Ülkedeki insani kriz de gittikçe derinleşiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ülkeleriyle birlikte olağanüstü bir toplantı düzenleyerek Suriye konusunu tartışmaya açacak. Suriye’deki insani durumla ilgili toplantının başkanlığını Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yapacak.

New York’taki Yüzyıl Vakfı araştırma grubu uzmanı Jeffrey Laurenti, Suriye’ye bu kadar üst düzeyde önem verilmesine rağmen toplantılardan öncekinden farklı bir sonuç beklemiyor: “Suriye’ye değinilen birçok konuşma yapılacak. Ama bunların çok azı uygulanacak. Aynen hava durumunu konuşmamız gibi. Sonuçta herkes konuşur, ama kimse bir şey yapmaz.”

İran’ın nükleer programı da Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında ayrıca görüşülecek. Görüşmede İran’ın nükleer programındaki ilerleme ve Tahran hükümetinin barışçı olduğunu öne sürdüğü programla ilgili soruları yanıtsız bırakması ele alınacak.

Konuşmacılar arasında Ortadoğu’dan da yeni liderler bekleniyor. Bunların biri de Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi.

Krizlerin yanı sıra, bir başarı hikayesi de gündeme gelecek. Burma’nın demokrasiye geçişinin ardından Devlet Başkanı Thein Sein de New York’ta olacak. Ancak uzmanlara göre, Burmalı demokrasi yanlısı siyasetçi Aung San Suu Kyi’nin New York’a aynı günlerde yapacağı ziyaret, Sein’in ziyaretini gölgeleyebilir.

BM Genel Kurul Toplantıları Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG