Erişilebilirlik

BM, Gazze için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulundu


Gazze Şeridi'nde altı ayı aşkın süredir devam eden savaşta halk kıtlık riskiyle karşı karşıya.
Gazze Şeridi'nde altı ayı aşkın süredir devam eden savaşta halk kıtlık riskiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler (BM), savaşın devam ettiği Gazze Şeridi’nde kıtlık riskiyle karşı karşıya olan Filistinliler için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.

BM'nin Gazze ve Batı Şeria'daki insani yardım ofisinin başkanı Andrea De Domenico gazetecilere yaptığı açıklamada, savaştan zarar gören Gazze'de sadece yaklaşan kıtlık tehlikesiyle değil, temizlik, su ve sağlık tesisleri için de mücadele gerektiğini vurguladı.

De Domenico, bu hizmetlerin yeniden sağlanması ve asgari standartların karşılanması için "büyük operasyonlara" ihtiyaç olduğunu ve bunun da askeri operasyon sürerken yapılamayacağını ekledi.

"Bir MRI cihazının vurulmasındaki askeri amaç ne?"

Hastanelerin, su arıtma tesislerinin, evlerin, yolların ve okulların tahrip edildiğine işaret eden De Domenico, Gazze’deki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’nin saldırı sonucu kapanmak zorunda kaldığını anımsattı. BM yetkilisi, “vücudun bölümlerini inceleyen ve kanserleri tespit edebilen bir MRI cihazının vurulmasındaki askeri amacın ne olduğunu” sorguladı.

Şifa Hastanesi’nde saldırı sonrası gördükleri manzarayı da anlatan De Domenico, “bir dehşet sahnesiyle” karşılaştıklarını, meslektaşlarının, insanlara aile üyelerini ayakkabıları veya giysilerinden tanımaya yardım ettiklerini söyledi.

"Kuzeye yardım geçitine ihtiyaç var"

De Domenico, İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırma konusunda "iyi niyetli" olduğuna dair işaretler olduğunu belirterek, kıtlık tehdidiyle en çok karşı karşıya olan kuzeye bir yardım geçiti ve fırınlar açılması gerektiğini önerdi.

BM'nin İsrail'i daha fazlasını yapmaya zorlamaya devam ettiğini dile getiren yetkili, yardım konvoylarının Gazze’ye girişlerinin İsrail tarafından geciktirildiğine dikkat çekti.

İsrail, 1 Nisan'da bölgeye gıda götüren sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen'dan yedi yardım görevlisinin insansız hava aracı saldırılarıyla öldürülmesinin ardından Gazze'ye daha fazla sınır kapısı açma ve yardım akışını arttırma sözü vermişti.

Hamas’ın sınırı aşarak geçen yıl 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılarda 1200 kişi öldü, 200’den fazla kişi de rehin alındı. İsrail’in 7 Ekim’in hemen ardından Gazze Şeridi’ne başlattığı ve devam eden askeri operasyonda ise yerel sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 33 binden fazla kişi öldü.

Forum

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG