Erişilebilirlik

BM Denetçileri İkinci İncelemeyi Erteledi


Şam'ın Modamiye banliyösünde inceleme yapan bir BM kimyasal silah denetçisi
Şam'ın Modamiye banliyösünde inceleme yapan bir BM kimyasal silah denetçisi
Şam’da zehirli gaz saldırısı kurbanlarına ulaşarak örnekler alan BM denetçileri aynı bölgeye yapacakları ikinci ziyareti Çarşamba gününe erteledi.

Denetçiler Pazartesi günü kimyasal silah saldırısı düzenlendiği bildirilen isyancıların kontrolundaki bölgeye giderken üzerlerine ateş açılmış, konvoydaki bir araç isabet alırken yaralanan olmamıştı. Suriye hükümeti olayla ilgili olarak silahlı teröristleri suçlamıştı.

BM ekibi daha sonra Şam’ın Modamiye banliyösünde bir sahra hastanesini ziyaret ederek saldırıdan sağ kurtulan kişilerle konuştu ve örnekler aldı.

Batılı ülkeler kimyasal silah saldırısından Beşar Esat’a bağlı güçleri sorumlu tutuyor. Amerika, İngiltere ve Fransa liderlerinin saldırıya ne gibi bir karşılık verileceği konusunda görüşmeleri Batı’nın Suriye’de iki yıldır süren iç savaşa askeri müdahale olasılığını arttırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batılı güçlerin kimyasal silah saldırısını Suriye hükümetinin düzenlediğini gösteren bir kanıt ortaya koyamayacağını söyledi. Lavrov, Şam’a girişilecek bir askeri müdahalenin felaket olacağı ve uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal edeceği uyarısında bulundu.

Suriye, Pazar günü BM denetçilerinin geçen Çarşamba günü Şam yakınlarında yüzlerce sivilin ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısının düzenlendiği öne sürülen bölgeyi ziyaret etmesine izin vermişti. Daha önceki kimyasal silah kullanımını iddialarını soruşturmak üzere Suriye’ye giden denetçiler Pazar gününden beri Şam’da bekliyordu.

Suriye hükümeti kimyasal silah kullandığı suçlamasını reddediyor ve bu tür silahları iç savaşa yabancı müdahalesini sağlamak için isyancıların kullandığını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG