Erişilebilirlik

BM’den Suriyeli Mültecilere $4,4 Milyar Bağış Sözü


Reyhanlı'daki Suriyeli sığınmacı aile
Reyhanlı'daki Suriyeli sığınmacı aile

Bu yıl sonuna kadar Suriyeli mülteci sayısının 3,5 milyona çıkacağı tahmininde bulunan Birleşmiş Milletler, Suriye’deki yardım faaliyetleri ve komşu ülkelerdeki sığınmacılar için 4 milyar 400 milyon dolar yardım çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’de nüfusun yarısını oluşturan 10 milyon Suriyeli’nin, iç savaşa siyasi bir çözüm bulunmadığı takdirde yıl sonuna kadar çok büyük boyutlarda yardıma ihtiyacı olacak. Bu nedenle Birleşmiş Milletler uluslararası topluma yardım çağrısında bulunuyor. BM, Ürdün ve Lübnan’a sığınan Suriyeliler’e yardım için de 830 milyon dolara ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilcisi Antonio Guterres, uluslararası toplumdan acil yardım gerektiğini söyledi. Guterres, şu anda çatışmaların Lübnan ve Irak’a yayılmaya başladığını gösteren kanıtlar bulunduğunu, Ürdün’de de ekonominin çok zayıfladığını ve sığınmacı yükünü kaldırmanın daha da zorlaştığını bildirdi. “Ortadoğu’da uluslararası toplumun hazırlıklı olmadığı ciddiyette bir patlama riskini göze alamayız” diyen Guterres, sığınmacı krizinin daha da büyümesini önlemenin şart olduğunu kaydetti.

Bu yıl sonuna kadar Suriyeli mülteci sayısının 3,5 milyona çıkacağı tahmininde bulunan Birleşmiş Milletler, Suriye’deki yardım faaliyetleri ve komşu ülkelerdeki sığınmacılar için dört milyar 400 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

BM yetkilisi, Suriye’ye komşu ülkelerde şu anda 1 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacı bulunduğuna dikkati çekti ve bu sayının yıl sonuna kadar üç buçuk milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Guterres, toplam 5 milyar 200 milyonluk yardım çağrısının çok büyük bir rakam gibi görünmesine rağmen, aslında Amerikalılar’ın 32 günde sadece dondurma için harcadıkları para olduğunu belirtti. Avustralyalılar’ın aynı miktarı 10 haftada ülke dışı seyahatleri için harcadığını söyleyen Guterres, Alman sürücülerin altı haftada benzin için bu kadar para harcadığına değindi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG