Erişilebilirlik

BM’den Karamsar Halep Tablosu


Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Stafan de Mistura, Halep’in geleceğiyle ilgili karamsar bir tablo çizdi.

Özel Temsilci Staffan de Mistura, “Giderek artan askeri hareketlilik karşısında Halep’in doğusunun daha ne kadar dayanacağını söylemek çok zor,” dedi. Mistura, Avrupa Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada, “Askeri operasyonlarda sürekli bir artış var,” dedi.

Uyarı, yaklaşık 16 bin kişinin evlerini terketmek zorunda kalmasının ardından geldi. Birleşmiş Milletler’e göre bu sayı daha da artabilir.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Sorumlusu Stephen O’Brien Halep’teki durumu “alarm verici ve tüyler ürpertici” olarak niteledi.

Fransa da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Halep’tekilere insani yardım yapılabilmesi için her zamankinden daha fazla ateşkese ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Halep, Rus hava desteğindeki Suriye ordusunun son dönemde en fazla yoğunlaştığı bölge. Rejimin kuşatması altındaki 250 bin sivilin acil gıda ve tıbbi malzemeye ihtiyacı bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Halep’in bombalanmasından Moskova’yı sorumlu tuttu.

Dışişleri Sözcüsü John Kirby, Suriye rejiminin yaptıkları ve yapmasına izin verildiklerinden Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi.

Kirby, Cenevre’de ateşkes için diplomatik çabaların devam ettiğini de kaydetti.

Son günlerde çok sayıda kişi insan Halep’in doğusundan kentin batısına geçti. Beyaz Kasklar gönüllü kurtarma grubunun üyesi Khaled Khatib, Halep’teki durumu “Çok kötü” olarak niteledi.

Khatib, Twitter’da “Halep ölecek” yazısını paylaştı.

“Esat ve müttefikleri Trump görevi devralmadan Halep’i almak istiyor”

“Suriye ordusu ve müttefikleri Halep’in doğusunu Başkan seçilen Donald Trump resmen göreve başlamadan ele geçirmek istiyor.” Bu sözler Şam’a destek veren askeri ittifakın üst düzey bir yetkilisine ait.

Adının verilmesini istemeyen söz konusu yetkili, Halep’i tamamen ele geçirmek için bir sonraki safhanın daha zor olacağını çünkü kentin daha kalabalık bölgelerine yaklaşılmakta olduğunu kaydetti.

Muhalifler son günlerde Halep’te elinde tuttukları alanın üçte birini kaybetti. Rejim güçlerinin saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de evlerinden oldu. Muhalifler için bu, yıllardır devam eden savaşın en kötü günleri.

Halep’in doğusunu almak yaklaşık 6 yıldır süren savaşta rejim güçleri için en büyük başarı olacak.

Muhalifler, Amerika ve destekçilerinin kendilerini terkettiklerini belirtiyor.

Esat yanlısı yetkili, muhalif hatların beklenenden daha hızlı çöktüğünü kaydetti.

Yetkili, “Ruslar operasyonu Trump görevi devralmadan bitirmek istiyor,” dedi.

Trump, Suriyeli muhaliflere desteğini çekebileceğini ve IŞİD ile mücadelede Rusya ile işbirliği yapabileceğinin mesajını vermişti.

Trump, 20 Ocak’ta yemin ederek resmen göreve başlayacak.

Amerika, Başkan Obama döneminde muhaliflere askeri yardım önermiş ancak muhalifler her zaman desteğin istenilen düzeyde olmadığını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG