Erişilebilirlik

BM'den Kadınlara IŞİD Uyarısı


BM'den Kadınlara IŞİD Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Birleşmiş Milletler Savaşlarda Cinsel Şiddetle Mücadele Özel Temsilcisi, IŞİD’e katılmayı düşünen genç kızları uyardı. Temsilci, bu yolculuğun tek yönlü olduğunu vurguladı ve IŞİD’e katılmayı hayatlarının en büyük hatası olarak niteledi. Amerika’nın Sesi Birleşmiş Milletler muhabiri Margaret Besheer, BM Temsilcisi Zeynep Havva Bangura ile özel bir ropörtaj yaptı. Bangura, IŞİD’in elinde büyük zulüm gören ve sonradan kurtulan kadınların yaşadıklarından dehşete düştüğünü anlattı.

IŞİD’e üye toplayan kişiler sosyal medyada hem erkeklere hem de kadınlara ailelerini reddederek Suriye ya da Irak’ta IŞİD’e katılmaları için çağrı yapıyor. Ancak birçoğu, bunun aradıkları macera olmadığını çok geçmeden fark ediyor.

BM Temsilcisi Zeynep Havva Bangura, “IŞİD’e gitmek var, dönmek yok. Oraya gittikten sonra ayrılamıyorsunuz” diyor.

Bangura, bunun özellikle genç kızlar ve kadınlar için böyle olduğunu söylüyor.

Özel Temsilci, IŞİD’e kendi isteğiyle katılanların da, kaçırılanlar kadar mağdur olduğunu ve desteklenmeleri gerektiğini söylüyor.

Geçenlerde Lübnan, Türkiye ve Ürdün’de mülteci kamplarını ziyaret eden Bangura, bu kamplarda IŞİD’den kaçan ve korkunç cinsel şiddet gören kadınlarla konuşmuş: “Geri döndüğümde çok üzgündüm. Geceleri ağlayarak uyuyordum.”

Yezidiler bu durumdan en çok etkilenen gruplar arasında. Yeni bir rapora göre, 3 bin 500 Yezidi, halen IŞİD’in elinde fiziksel ve cinsel şiddet görüyor.

Bangura, kaçırılma olayları başladığında birçok Yezidi kadının intihar ettiğini anlatıyor: “Tanıştığım bir kadın 14 kızla beraber yakalanmış. Elindeki zehiri karıştırmış ve intihar edebilmeleri için bu 14 kıza vererek intihar etmelerini sağlamış.”

Temsilci, bazı kadınların da kendilerini başörtüleriyle astığını söylüyor. Aralarında Türkmenler ile başka grupların bulunduğu bazı kadınlar defalarca, bazen bir paket sigara karşılığında satılmış. Batı’daki psikolojik ve sosyal hizmetler mevcut olmadığı için birçok mağdur, huzuru kendi inançlarında bulmuş.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Bangura, konuştuğu birçok genç kadın mağdurun yalnızca okula dönmek istediğini söylüyor. Temsilci bu gençlere IŞİD’den intikam almanın en iyi yönteminin hayatta başarılı olmak olduğunu söylemiş.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG