Erişilebilirlik

BM’den Amerika ve Irak’a Çağrı


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra’ad El Hüseyin, Irak ordusu ve Amerika liderliğindeki koalisyonuna Musul’da IŞİD’e karşı başlattıkları operasyonlarda taktiklerini gözden geçirme çağrısı yaptı.

Zeid Ra’ad El Hüseyin, “IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı yönündeki bulgular dikkate alındığında örgüte yönelik hava saldırıları siviller üzerinde ölümcül ve orantısız bir etkiye yolaçabilir,” dedi.

Birleşmiş Milletler, Musul’un batısında 17 Şubat-22 Mart tarihleri arasında 307 kişinin hayatını kaybettiğini, 273 kişinin de yaralandığını belirtti. Sivil ölümlerden çatışan taraflar sorumlu tutuldu.

Zeid, “IŞİD’in çocukları, erkekleri ve kadınları kendisi için kalkan olarak kullanması korkakça ve utanç verici” dedi. Zeid, bunun insanlık onurunun ihlali olduğunu kaydetti.

Zeid, Amerika liderliğindeki koalisyon ve Irak ordusunun sivil kayıplarla ilgili araştırma yapma kararını memnuniyetle karşıladı.

En ölümcül olay 17 Mart’ta Musul’un eski kentinde yaşandı.

Amerikan ordusu Musul’a yönelik son 10 gündeki saldırılarla ilgili 700’den fazla videoyu inceliyor. Bu şekilde, hava saldırılarında 100’den fazla sivilin öldüğü yolundaki iddiaların doğru olup-olmadığı belirlenecek.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü John Thomas, gerçeği bulmaya çalıştıklarını ve bunun Musul’daki en önemli öncelik olduğunu kaydetti.

Amerika Savunma Bakanlığ Musul’daki sivil ölümleri trajedi olarak niteledi.

Savunma Bakanı John Mattis, sivil kayıpları önleme konusunda Amerikan ordusundan daha duyarlı bir ordu olmadığını kaydetti. Mattis, sivil kayıpları en az indirmek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını da söyledi.

Pentagon, ilk incelemelerin sivillerin yaşamını yitirdiği bölgeye koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenlediğini gösterdiğini kaydetti.

Thomas, bazı bombaların ölümlerin meydana geldiği yerden onlarca metre uzağa düştüğünü söyledi.

Thomas, Amerikan ordusunun çevresini hedef almadan bir binayı vurabilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Thomas, IŞİD kaynaklı diğer patlamaların videolar incelendikten sonra olayın netlik kazanacağını söyledi.

“Inside Iraq Politics” adlı internet sayfasının editörü Nate Rabkin saldırıya hedef olan evin mültecileri evine davet zengin bir Iraklı’ya ait olduğunu söyledi.

Rabkin, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD savaşçılarının binanın çatısında konuşlandığını ve binanın hava saldırısı ile hedef alınmasıyla içerde gizlenen çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Rabkin, ne olduğunun hala net olmadığını, olaydan koalisyon kuvvetleri sorumlu tutulsa bile kamuoyunda etkisinin fazla olmayacağını kaydetti.

Rabkin, Irak’ta birçok kişinin koalisyon hava saldırıları ile ilgili kötü anıları olduğunu belirtti ve böyle bir olayın da Irak kamuoyunda bir fark yaratacağını düşünmediğini kaydetti.

Irak ordusu 17 Mart’taki kayıplara IŞİD’in bubi tuzaklarının neden olduğuna inanıyor.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, Musul savaşının zor olduğunu çünkü düşmanın siviller arasında savaştığını kaydetti.

Yarım milyondan fazla sivilin Musul’da IŞİD’in kontrolündeki bölgede kaldığı düşünülüyor. Birçoğu IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG