Erişilebilirlik

BM’de Söz Liderlerde


BM 70. Genel Kurulu üst düzey görüşmeleri New York’ta devam ediyor. Genel Kurul’a katılan 193 ülkenin heyet başkanların konuşacağı üst düzey oturumların açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptı. Başkan Obama ve Putin’in genel kurulda yaptığı konuşmalar ilk güne damgasını vurdu. Başbakan Davutoğlu, Başkan Obama’nın Genel Kurul’da yaptığı konuşmayı övdü, “Takdire Şayan” diye yorumladı.

BM Genel Kurulu’nun üst düzey toplantısının ilk gününde çok sayıda lider kürsüye çıktı. Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ilk gün genel kurula hitap eden liderler arasındaydı.

BM Genel Kurulunda heyet başkanı olarak Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Davutoğlu’nun, Genel Kurul’da bugün konuşacak.

Açılışı Genel Sekreter Yaptı

Açılış konuşmasını yapmak için kürsüye alkışlarla gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon dünyanın önemli sorunlarıyla ilgili görüşlerini söyledi. Genel Sekreter Suriye’de yaşanan krizin kontroldan çıkma nedeninin, BM Güvenlik Konseyi ve diğer diplomatik tıkanıklık olduğunu söyledi. Genel Sekreter, “Suriye’de savaşı ülkeye giren para ve silahlar körüklüyor. Çatışmayı sonlandırmak öncelikli olarak orada savaşan tarafların sorumluluğunda, beş ülke Suriye konusunda anahtar ülkeler durumunda. Amerika, Rusya, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Bu ülkelerden biri uzlaşmaya yanaşmazsa çözüm asla olmaz’’ dedi.

‘Mültecilere Yardım Edin’

Genel Sekreter Ban Ki-moon, Suriyeli mültecilerin durumu konusunda ise çatışmalar yüzünden şimdiye kadar yaşanmamış bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalındığını tüm ülkelerin zor durumdaki bu insanlara yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Ban Ki-moon, BM 70. dönem Genel Kurul genel görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada, Filistin, Yemen ve diğer bölgelerdeki çatışmalar ve yaşanan krizlere çözüm yolları bulunması gerektiğini vurguladı. BM’nin 2030 kalkınma hedeflerini anlattı, yoksulluğa, açlığa çare bulunması gerektiğini vurguladı, iklim değişikliği ile mücadele yapılması gerekenleri anlattı.

Obama: ‘Savaşmayı Çatışmayı Bırakın’

70. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Barack Obama, tüm dünyaya savaşı ve çatışmayı bırakmaya, bunun yerine küresel krizleri çözmek için yeni diplomatik girişimlerde bulunmaya çağırında bulundu. Başkan Obama, Rusya’nın bir yıl önce Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesini ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıları desteklemesini eleştirdi. Obama, Batı’nın Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamasının kaçınılmaz olduğunu, çünkü hiçbir ülkenin Rusya’nın cezasız kalmasını istemediğini belirtti. Suriye’de dört yıldır süren iç savaşı durdurmanındile getiren Başkan Obama, Suriye halkının barış içinde yaşaması için diplomasi yoluyla bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledi.

Putin: ‘IŞİD’e Karşı Savaşanları Destekliyoruz’

Başkan Obama ile gerçekleştireceği kritik ikili görüşme öncesi BM genel kuruluna hitap kürsüye çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşmasında Esat’a ve Suriye’ye destek istedi. Rusya’nın IŞİD’ e karşı savaşan Irak ve Suriye'ye askeri ve teknik destek verdiğini, terörizmle savaşan Suriye hükümeti ve ordusu ile işbirliğine gitmemenin dünya için büyük hata olduğunu söyledi. IŞİD terörüne karşı sadece Kürt milisler ve Suriye ordusunun savaş verdiğini belirten Rusya lideri koalisyon uçaklarının düzenlediği hava harekatların da hukuki olmadığını vurguladı.

Hollande: ‘Cellatla Çalışmayız’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’de tüm olanların sorumlusunun Esat olduğunu söyledi. “Suriye’de terörü Esat yarattı. Suriye'de mağdurlarla ve cellatla bir arada çalışamayız” dedi. François Hollande, Suriye'deki trajedinin terörist ittifak ve diktatör tarafından oluşturulduğunu belirterek, üç yıl önce yaptığı konuşmada Suriye'de ölenlerin sayısının 30 bin kişi olduğunu söylediğini bugün Suriye'de mağdurların sayısının 12 bini çocuk olmak üzere 250 bin kişiye çıktığını, komşu ülkelere sığınan mültecilere dünyanın gözlerini kapattığını söyledi.

Xi Jingping: ‘Büyük Ülkeler Zorbalık Yapmasın’

BM Genel Kurulu’nda konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, dünyada yaşanan savaş ve iç karışıklıklara çözümün sadece karşılıklı diyaloglar yoluyla çözülebileceğini vurguladı. Büyük ülkelerin küçük ülkelere uyguladığı zorbalığa son vermesi gerektiğini söyledi. Çinli lider, BM’nin 2030 yılı kalkınma hedefleri doğrultusunda Çin’in gereken katkıyı sağlayacağını söyledi.

Ruhani: ‘Nükleer Silah Yapma niyetimiz Yok’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında İran'ın nükleer silah yapmaya niyeti olmadığını, BM Güvenlik Konseyi’nin ülkesine yönelik uyguladığı yaptırımların haksızlık olduğunu söyledi. Irak ve Afganistan'da demokrasinin gelişmesi için yardım ettik, Suriye ve Yemen'de de demokrasi için elimizden geleni yaparız diye konuştu.

Castro: ’Ambargo Kalkmalı’

Başkan Obama ile BM 70. Genel Kurul kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirecek olan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecinin tamamlanması içim Amerika’nın Küba'ya uyguladığı ekonomik ve ticari ambargoyu son vermesi gerektiğini söyledi. 1903 yılından bu yana Amerika’nın yönetiminde olan Guantanamo’da bulunan Amerikan askerlerinin de adadan çekilmesini istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG