Erişilebilirlik

BM’de Gülen’e Yakın 3 STK’nın Statüsü İptal Edildi


Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Kuruluşları Komitesi Gülen Hareketi’ne yakın üç sivil toplum kuruluşunun statülerini sonlandırma kararı aldı.

Türkiye’nin daha önce yaptığı başvuruyla alınan tavsiye kararı sonrasında STK’ların çalışmalarını denetleyen komite, aldığı nihai kararla Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Kimse Yok Mu derneğinin BM bünyesinde gerçekleştirdiği faaliyetleri sonlandırdı.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği aracılığıyla geçtiğimiz şubat ayında Sivil Toplum Kuruluşları Komitesine başvurup, “FETÖ” olarak tanımlanan cemaat bünyesinde yer aldığı gerekçesiyle üç kuruluşun statüsünün iptal edilmesini istemişti.

Türkiye’nin yaptığı başvuru, komite tarafından gündeme alındıktan sonra üç STK ile ilgili ayrı ayrı oylama yapılmıştı. 19 üyesi olan komitede Türkiye’nin talebini 16 ülke desteklemiş, ABD, İsrail ve Uruguay ise çekimser ve hayır oyları kullanmıştı. Komite oylama sonrasında üç STK’nın BM çatısındaki faaliyetlerini iptali yönünde tavsiye kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Bünyesinde çalışan STK’lar 54 üyeli BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin onayından sonra faaliyet gösterebiliyor. Oldukça zor bir süreçten geçen STK’lar statü kazanmaları halinde Birleşmiş Milletler’in tüm uluslararası konferans ve etkinliklerine katılıp görüş bildirebiliyor. Birleşmiş Milletler bünyesinde uluslararası konferanslar ve etkinlikler düzenleyebiliyor.

Üç STK’nın BM’de statüsünün iptal edilmesinin ardından küresel organizasyon bünyesinde faaliyet gösteren Türk STK sayısı beşten ikiye indi.

Kimse Yok Mu Derneği 2010, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile TUSKON'da 2012 yılından beri BM şemsiyesi altında STK statüsüne sahipti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan diğer kuruluşları Light Millenium 2005, Bridge To Turkey ise 2016 yılından beri BM şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG