Erişilebilirlik

BM’de Bir Numaralı Konu Suriye


Dünya liderleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için bu hafta New York’ta bir araya geldi. Aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu liderlerin ve üst düzey yetkililer Genel Kurul’da konuşmalar yapıyor, uluslararası ve bölgesel konularda ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu yılki BM zirvesinin gündemini ağırlıklı olarak Suriye krizi ve İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin New York ziyareti oluşturuyor.

Amerika’nın Sesi Birleşmiş Milletler muhabiri Margaret Besheer’in haberine göre, Genel Kurul salonu restorasyondan geçtiği için liderler bu yıl modern bir konferans salonunda konuşmalarını gerçekleştirecek. Salon en azından Genel Kurul salonundaki gibi yeşil mermer kürsüye sahip.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon bu yılki toplantıların gündeminin, ‘en büyük barış, güvenlik ve insanlık krizi’ olarak tanımladığı Suriye olacağını söyledi.

Genel Sekreter, “Açık olalım: Suriye’de kimyasal silahların kullanılması yalnızca buzdağının görünen ucu. Suriye’deki acıların sona erdirilmesi şart” dedi.

Suriye krizinde önemli role sahip ülkelerin temsilcileri, Genel Kurul toplantıları dışında ikili görüşmeler yapıyor. Amerika ve Rusya Dışişleri Bakanları, John Kerry ve Sergei Lavrov, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha konusunda vardıkları anlaşmayı değerlendirecek.

Genel Kurul’da bugün konuşacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte New York’a gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la görüştü.

Buarada Genel Sekreter Ban Ki Moon, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin dışişleri bakanlarıyla görüşüyor. Ban ve BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, Kerry ve Lavrov’la ayrıca bir araya gelerek, Suriye iç savaşına siyasi çözüm getirme çabalarını hızlandırma yolları arayacak.

Ban, “Bu görüşmemizde içtenlikle, ikinci Cenevre konferansı için tarih belirlemeyi umuyorum” diyerek ilerleme beklediğini dile getirdi.

New York’ta bir yandan da uluslararası ilgi, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üzerinde. Ruhani, İran’ın kendisinden önceki Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’tan daha ılımlı açıklamalarıyla dikkati çekiyor.

Birçok lider, Ruhani’nin konuşmasında neler söyleyeceğini merak ediyor. İran Batılı ülkelerle ilişkileri normalleştirmeye hazır mı, Ruhani İran’ın nükleer programı hakkında kafalardaki soru işaretlerini giderebilecek mi?

Ayrıca Başkan Barack Obama’yla Ruhani arasında New York’ta resmi olmasa da bir görüşme olasılığı artıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu yılki toplantılarında medyanın ilgisi Suriye krizi ve İran cumhurbaşkanına yönelik olsa da, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu 130 ülkenin devlet ve hükümet başkanları bu hafta New York’ta çok sayıda uluslararası konuda görüşmeler yapma fırsatı bulması da önemli sayılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG