Erişilebilirlik

BM Cenevre Görüşmelerini Şubat Sonuna Erteledi


BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 25 Şubat’a kadar sürecek ertelemenin barış çabalarının başarısızlığa uğradığı anlamına gelmediğini, yalnızca 'geçici bir ara' olduğunu açıkladı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 25 Şubat’a kadar sürecek ertelemenin barış çabalarının başarısızlığa uğradığı anlamına gelmediğini, yalnızca 'geçici bir ara' olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Cenevre’deki Suriye barış görüşmelerini Şubat ayı sonuna erteledi. Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri arasında mekik dokuyan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 25 Şubat’a kadar sürecek ertelemenin barış çabalarının başarısızlığa uğradığı anlamına gelmediğini, yalnızca “geçici bir ara” olduğunu açıkladı.

Cenevre görüşmeleri iki yıl aradan sonra Suriye’de barış için atılmış ilk adımdı.

Görüşmelerin ertelenmesi, rejime bağlı güçlerin Halep ilinde iki Şii köyünü isyancıların elinden geri almasını izliyor. Esat rejimi, son gelişmeleri önemli bir zafer olarak değerlendiriyor. Suriye devlet televizyonu, rejime bağlı kuvvetlerle Halkçı Savunma Komiteleri adlı Şii milislerin, üç yıldır isyancıların elinde bulunan Nubul ve Zehra köylerinin geri alındığını bildirdi. Bu köylerin alınmasının ardından muhalefet güçlerinin Türkiye ve Halep arasındaki ikmal yolları tamamen Suriye ordusunun eline geçti.

Halep, Suriye iç savaşının başlamasından bir yıl sonra, 2012 yılında isyancıların eline geçmişti. Ancak Suriye ordusunun son kazanımı, bu dönemden bu yana isyancılara en büyük darbe oldu.

Amerika, Suriye barış görüşmelerinin ertelenmesine Rusya’nın düzenlediği hava saldırılarını gerekçe gösterdi ve bu saldırıların Suriyelilere insani yardımları önlediğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Halep çevresindeki hava saldırılarının IŞİD’i değil, ılımlı muhalefeti hedef aldığını söyledi.

Öte yandan Suriye devlet haber ajansı SANA, isyancıların Dera’daki yerleşim bölgelerine düzenlediği roket saldırısında en az 10 sivilin öldüğünü, 41’inin de yaralandığını bildirdi. Güneydeki Dera kenti, kısmen Esat rejimine bağlı güçler, kısmen de muhalefet gruplarının elinde bulunuyor.

Ülkenin en büyük muhalefet gruplarından Yüksek Müzakere Komitesi, Londra’da katıldığı bir toplantıda uluslararası bağışçılara Suriyeli siviller için mali yardımları arttırma çağrısında bulundu. Bugün Londra’da uluslararası bağışçı ülke ve grupların katılacağı bir konferans düzenleniyor. Konferans öncesi açıklama yapan Komite üyeleri, Esat güçleri ve Rus jetleri tarafından düzenlenen gelişigüzel bombardımana son verilmesi çağrısı yaptı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye’deki terör örgütleri yenilgiye uğratılıncaya kadar hava bombardımanının sona ermeyeceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ise, hava saldırılarına son verilmesi çağrısı yapmış, Suriye’de derhal bir ateşkesin yürürlüğe girmesini istemişti.

Rus askeri havan saldırısında öldü

Öte yandan Rusya, bir askeri danışmanının havan topu saldırısında öldüğünü açıkladı, saldırıdan IŞİD’i suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı, kimliğini açıklamadığı askerin pazartesi günü, Suriye ordusu askerlerine silah eğitimi verirken düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. Olayın nerede geçtiği de açıklanmadı.

Rusya, Suriye’ye geçen yıl yığınak yapmasından bu yana üçüncü askerini kaybediyor.

Amerika ve Batılı ülkeler Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesinin IŞİD’le mücadeleyi değil, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın konumunu güçlendirmeyi amaçladığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG