Erişilebilirlik

BM: '73 Bin Musullu Evlerini Terketti'


Birleşmiş Milletler, Cenevre’de düzenlenen bir basın toplantısında, Musul’un IŞİD’den kurtarılması için başlatılan operasyon sonrası sivillerin durumu ve insani yardımlarla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda konuşan Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, 37 bin sivilin yerlerinden edildiğini, son olarak 4 bin sivilin Musul’da çatışmaların yoğun olduğu yerleri terk ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Matthew Saltmarsh da, halihazırda altı sığınmacı kampının Erbil, Duhok, Kerkük ve Selahaddin Valiliği sınırları içinde hizmet verdiğini söyledi.

Sadece Erbil ve Dohuk’taki kamplarda 47 bin sivilin barındığını belirten Saltmarsh, bu rakamın, Musul’dan kaçan Iraklıların yüzde 68’i anlamına geldiğine dikkat çekti.

Üç kampın inşaatının sürdüğünü belirten sözcü, bir kamp daha kurmayı planladıklarını açıkladı; kışın gelmesi ve dondurucu gece soğukları nedeniyle BM’nin ısıtıcı, battaniye, çadır ve ocak gibi kış yardımlarını artırdıklarını bildirdi.

Açıklamada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin gelecek aylarda, 1 milyon 200 bin Iraklı’ya kış yardımında bulunmayı umduğu ifade edildi. Açıklamada, Musul için talep edilen 196 milyon 200 bin dolarlık uluslararası yardımın 11 milyon 900 bin dolarının toplandığı da yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Fadela Chaib de Musul’daki operasyon sonucu en az 40 bin sivilin yaralanma nedeniyle tedavi görmesini beklediklerini açıkladı. Chaib, Musul’un 25 kilometre doğusunda bu hafta tam teçhizatlı iki tıbbi merkez kurduklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG