Erişilebilirlik

BM 70. Yılında Dünyayı Maviye Boyadı


Birleşmiş Milletler’in kuruluşunun 70. yıldönümü, dünyada düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yaklaşık 75 ülkede, tanınmış tarihi eserler, simge yapılar, köprüler, binalar, Birleşmiş Milletler’in barışı sembol eden mavi rengiyle iki gün boyunca ışıklandırıldı.

Aralarında, New York Empire State Binası, İstanbul Fatih ve Boğaziçi köprüsü, İzmir Saat Kulesi, Çin Seddi, Pizza Kulesi, Monako Sarayı, Sidney Opera Binası, Piramitleri de bulunduğu, dünyadaki 300 sembol Birleşmiş Milletlerin 70. yaş gününü kutlamak ve dünyaya barışı vurgulamak için maviye boyandı.

Barış için 1945 yılında kuruldu

İkinci Dünya Savaşının sonrasında büyük bir yıkımla karşı karşıya kalan dünya ülkeleri, yaşananlardan ders çıkartıp savaş sonrasında yaşanan acı olayların bir daha tekrarlanmaması harekete geçti. Dünyada savaşları önlemek için, 24 Ekim 1945'te San Francisco da 50 ülke uzun müzakerelerin ardından Birleşmiş Milletler resmen kuruldu.

Birleşmiş Milletler, amaçlarını “adalet ve güvenliği, barışı, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlayan küresel bir kuruluş" olarak açıkladı. Birleşmiş Milletler antlaşmasıyla uluslararası ilişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklandı.

Birleşmiş Milletler’in amaçları, yeni savaşların çıkmasını önlemek, çıktığında süratle sona erdirip barışı sağlamak, savaşa ve iç karışıklıklarda diplomatik çözüm yollarını açmak, gerektiğinde barışı sağlayacak askeri gücü harekete geçirmek olarak belirlendi.

193 ülke 8 genel sekreter

Kuruluşunun 70. yılına gelindiğinde BM’ye üye ülke sayısı 193 oldu. Tarihinde tam sekiz genel sekreter görev yaptı. Dünyada birçok savaş, kriz, çatışma, yoksulluk, kadın şiddeti, gelir adaletsizliği, afet, açlık, iklim sorunları gibi küresel problemlerle mücadele eden Birleşmiş Milletler, tüm eleştirilere rağmen dünyada bütün ülkelerin bir araya gelebildiği tek uluslararası kuruluş olma özelliğini koruyor.

‘O mavi bayrak barışın simgesi oldu’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, yayınladığı kutlama mesajında, “Belki mükemmel değiliz. Dünyada elimizden geldiğince, yoksulluk, açlık, çatışmalarla mücadele ediyoruz. O mavi bayrak Kore’de savaş döneminde barışın umudu olmuştu. O mavi bayrak herkesin bayrağı oldu. Birçok bölgede önemli sorunlar var, savaş ve çatışmalar, baskı ve umutsuzluklar var. İnsanlar yaşadıkları yerleri terk ermek zorunda kalıyorlar. Dünyada birçok krizle karşı karşıya mücadele edilse de, verilen bu mücadeleler maalesef acı bir gerçek olarak yetersiz kalıyor’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki- Moon, Birleşmiş Milletler barış gücünün savaşları önlemek için dünyada bir çok savaşta en ön cephelerde zor şartlar altında görev yaptığını belirterek, dünyada savaşları önleme ve barışı sağlamanın tek bir kurumun görevi olmadığını belirterek bu konuda herkesin üzerine düşen görev ve sorumluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. Genel Sekreter Ban Ki- Moon, Birleşmiş Milletlerin insan haklarını da hiç bir etnik, milli, dini ve cinsel ayrımcılık yapmadan savunduğunu sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG