Erişilebilirlik

Blues Müziği Yeniden Keşfediliyor


Blues Müziği Yeniden Keşfediliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
Amerika’ya özgü Blues müziği 20‘inci yüzyılın başlarında güney eyaletlerinde, örneğin Memphis kenti, Mississippi Nehri Deltası ve Texas’ın doğusundaki tarlalarda, yani siyahların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde doğdu. Günümüzde birçok genç müzisyen, blues müziğini yeniden keşfediyor.

Houston kentinin en sevilen blues sanatçılarından biri, The Mighty Orq olarak tanınan Josh Davidson. Davidson’a göre Blues, Amerika’nın ulusal hazinesi: ”Blues, olağanüstü bir müzik türü. Tadını çıkarmak gerekiyor.”

Davidson, BB King, Muddy Waters ve Houston Blues Topluluğu’nun simgesi haline gelen Sam Lightnin’ Hopkins gibi sanatçıların tarzlarını çok iyi öğrenmiş: ”Blues müziğinin tılsımı, tüm insanlığa hitap etmesinde saklı. Blues, herkesin içindeki insana dokunabiliyor.”

Houston’un bir başka genç Blues müzisyeni, Annika Chambers, Blues’un insanın en derin duygularını yansıttığını söylüyor: ”Blues’u ruhunuzun en derin köşelerinde hissedersiniz. Blues, sizi alıp götürür, ele geçirir.”

Annika Chambers, her performansına tüm bedenini ve ruhunu katıyor.

Müzik serüvenine Houston’da Gospel müziğiyle başlayan Chambers, Blues’la, Kosova’da Amerikan ordusunda görev yaparken tanışmış.

Chambers, grubunun ve dinleyicilerin, bir zamanlar sadece siyahlara özgü olarak tanımlanan Blues’un geçirdiği değişimi yansıttığını söylüyor: ”Müzik evrenseldir. İster siyah olsun ister beyaz, hepimizi biraraya getirir. Birçok yerde müzik yapıyorum, her konsere çok farklı insanlar geliyor.”

Müziğiyle olduğu kadar saç modelleri ve kıyafetlerini de ilgi çeken Annika Chambers, The Mighty Orq gibi diğer Houston’lu Blues müzisyenleriyle vakit geçirmeyi seviyor.

Her iki sanatçı da kentin Blues müzisyenleri ve hayranlarından, radyoculardan ve Blues kulübü sahiplerinden oluşan Blues camiasının verdiği desteği övüyor: ”Houston’da Blues tutkunlarının oluşturduğu harika bir toplum ruhu var. Kentin farklı kesimlerinde Blues hayranları ve müzisyenleri için adeta belli başlı merkezler oluşmuş.”

Hem The Mighty Orq hem de Annika Chambers Houston’un zengin Blues geçmişini yansıtan albümleriyle müzik dünyasına renk katmayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG