Erişilebilirlik

Bitkiler İklim Değişikliğine Ayak Uydurabilir mi?


Bitki hücrelerinin mikroskop altında görülen kloroplastları
Bitki hücrelerinin mikroskop altında görülen kloroplastları

Yeni bir araştırmaya göre çağımızın çiçekli bitkileri, ağaçları ve tarımsal bitkilerinin insanın neden olduğu iklim değişikliğine uyum sağlayacak yapıları ya da zamanları olmayabilir

243 milyon yıl önce çiçek açan bitkiler tropik iklimlerde yetişiyordu. Bugün bu bitkiler çok daha geniş ve sert hava koşulları olan bölgelerde bulunuyor. George Washington Üniversitesi’nden Amy Zanne ve çalışma arkadaşları bitkilerin daha soğuk iklimlerde nasıl hayatta kaldığını inceliyor.

Nature dergisinin haberine göre, bitkiler geçmişte de soğuğa dayanabilmek için evrim geçirmişler. Ancak araştırma bu mekanizmaların bugün insanın yolaçtığı ısınmaya karşı etkili olamayabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılara göre bitkilerin yaşamlarını sürdürmesine 3 etmen yardımcı olmuş. Bunlardan birincisi soğuk hava gelmeden yaprak dökmeleri; ikincisi kökten dallara su taşıyan hücreleri daraltmaları; üçüncüsü de bahar geldiğinde tohumları sayesinde tekrar filizlenmeleri.

Bu özelliklerin evrimini incelemek isteyen araştırmacılar bugüne dek en geniş çalışmayı gerçekleştirmiş. 32 bin türün zaman içinde evrimini inceleyen uzmanlar, bitkilerin çevre koşullarına uyumunu sağlayan bu özellikleri dünyada iklimlerin değişim geçirdiği zaman açısından incelemiş ve bitkilerin soğukta nasıl değiştiğini ve dünyaya yayıldığını araştırmış.

Araştırmacılar soğuğa karşı tepkilerden birinin bitkilerin gövdelerinde su taşırken, suyun erişimini engelleyecek kabarcıkların oluşmaması için boruları zamanla daraltması olduğunu görmüş. Bir diğer evrim de yaprak dökümüyle gerçekleşmiş. Bir başka yöntem ise otsul biçimler alarak soğuktan saklanmak olmuş.

Otsul bitkilerin yaprak ve gövdeleri kış aylarında toprağa çekiliyor.
Amy Zanne, en ilginç sonuçlardan birinin bitkilerin soğuk bölgelere yayılmadan önce bazı değişimler geçirmeye başlaması olduğunu söylüyor. Bu da bitkilerin borularını daraltmak ve otsul hale gelmek için başka tür bir baskıyla karşılaşmış olması anlamına geliyor. Zanne bir olasılığın aşırı kuru ortamlar olduğunu söylüyor. Aynı değişimler sonradan soğuk havada da hayatta kalmalarını sağlamış olabilir.

Zanne ve ekibi kuru ve nemli iklimlerdeki bitkileri incelemeyi de düşünüyor. Araştırma bugünkü bitkiler, ağaçlar ve tarımsal ürünlerin insan kaynaklı hızlı iklim değişikliklerine tepki verecek zamanı olmayabileceği sonucuna varıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG