Erişilebilirlik

'Bisiklet Paylaşım Programı Yaşamı Kolaylaştırıyor'


'Bisiklet Paylaşım Programı Yaşamı Kolaylaştırıyor'
'Bisiklet Paylaşım Programı Yaşamı Kolaylaştırıyor'

Birçok Batılı ülke, trafik sıkışıklığını ve hava kirliliğini azaltmak için işe bisiklet kullanılmasını teşvik ediyor. Washington ve banliyölerinde de yerel yönetimler bisikletli yaşamı kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyor.

Burası, Washington’daki “Bikeshare- Bisiklet Paylaşım” noktalarından biri. Buradan bisiklet kiralamak çok kolay. İhtiyacınız olan tek şey, kredi kartınız. Kartınız kabul edildiğinde üyelik türünü seçiyorsunuz. Sistem, faturanızı kesiyor ve bisikletin kilidini açmanız için şifre veriyor. Bu dijital anahtara şifreyi girince yeşil ışık yanıyor. Artık hazırsınız.

Yıllık üyelere bu elektronik kilidi açan plastik anahtar veriliyor. Bisikleti geri getirmek de çok kolay. Paylaşım noktalarından birinde bisikleti park yerine itmeniz yeterli.

Washington’da yerel yönetim bisikleti kiralama uygulamasını 2010 Eylül’ünde başlattı. Bugün 134 noktada 1.100 bisiklet, Washington ve Virginia eyaletindeki komşu Arlington’da hizmette.

Washington Bikeshare programının yöneticisi Chris Holben, günlük, üç günlük, bir aylık ya da bir yıllık üyelik programları sunduklarını, yıllık üye sayılarının hızla arttığını söylüyor: “20 bin üyemiz yürümek yerine bisiklete binmeyi tercih ediyor. 90 bin turist ve kentimize günübirlik gelen ziyaretçiler de hizmetimizden yararlanıyor.”

Geçen yıl bisikletler bir milyon kez kullanılmış.

Üyelik anketlerine göre Bisiklet Paylaşım programını kullananların % 5’i, eğer bu uygulama olmasa otomobil kullanacaklarını söylüyor. Holben, program sayesinde otomobillerin 50 bin kez daha az kullanıldığını söylüyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeyse birçok kişi bisikleti yoksulların aracı, otomobiliyse sosyal statü simgesi olarak görüyor. Holben, toplum liderlerinin bu imajı yıkabilecekleri görüşünde: “Siyasette ya da sosyal hayatta tanınmış kişiler halkı bisiklete binmeye teşvik edebilir. İnsanlara otomobillerini daha az kullanmaları ya da sağlık için bisiklete binmeleri çağrısında bulunabilirler. Bisiklete binmek için güvenli yolların yapılması şart. Bunun için belediyeler ya da hükümet bisiklet yollarının inşası için harekete geçmeli.”

Washington yakınlarındaki bazı yerel yönetimler de Bisiklet Paylaşım programına katılmayı onayladı. 2012 sonunda programın 288 noktada 2.800 bisikletle hizmet vermesi bekleniyor.


XS
SM
MD
LG