Erişilebilirlik

‘Birlikte Yaşama Düşüncesi Zarar Gördü’


Cizre (Arşiv)
Cizre (Arşiv)

HDP, katliam olarak nitelediği Cizre’deki güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik operasyonuyla ilgili soruşturma açılmasını istiyor. Hükümet benzer suçlamaları reddediyor ve PKK’ya yönelik operasyonlarının devam edeceğini kaydediyor.

HDP, güvenlik güçlerinin PKK’nın gençlik yapılanmasına yönelik operasyonda Cizre’de bodrum katında saklanan 150’den fazla kişiyi öldürdüğünü iddia ediyor.

HDP’den Ertuğrul Kürkçü, bazı PKK üyelerinin ölenler arasında olduğunu kabul ediyor ama bunların tehdit teşkil etmediklerini belirtiyor.

Kürkçü, bodrum katındakilerin tıbbi yardım beklediğini, ama bunun yerine infaz edildiklerini söylüyor. Bu insanların yanarak ölüme terkedildiklerine ya da tek tek vurularak öldürüldüklerine dair kanıtlar olduğunu, görgü tanıklarının, ölülerin fotoğraflarının bulunduğunu söylüyor.

Türk hükümeti iddiaları reddediyor, güvenlik güçlerinin terörist bir örgüte karşı mücadele ettiğini belirtiyor. Cizre’de iki aydır süren operasyonlarda tanklar da kullanıyor. Ordu 600’den fazla militanı öldürdüğünü kaydediyor ancak sivil kayıplar ile ilgili bilgi vermiyor.

İnsan Hakları Gözlem’in Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair Webb olanların aydınlatılması gerektiği görüşünde: “Otopsilerin yapılması ve bu ölümlerin nedenlerinin açıklanması çok önemli. Kürt toplumunun sorularına yanıt verebilmek için ölümler hakkında tam bağımsız bir soruşturma şart.”

Hükümet bağımsız soruşturma çağrılarını reddediyor. İnsan hakları avukatları otopsilere katılma haklarının reddedildiğini belirtiyor. HDP, güvenlik güçlerinin operasyon yürüttüğü Diyarbakır’da sıkışan siviller için endişelerini dile getiriyor. HDP’den Kürkçü, devam eden operasyonun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini kaydediyor.

Kürkçü, birlikte yaşama düşüncesinin büyük zarar gördüğünü, bunun da özellikle çatışma bölgelerinde, Türkler ve Kürtler için ortak bir siyasi plan üzerinde çalışmayı zorlaştırdığını kaydediyor.

Hükümet, PKK tehdidinin IŞİD kadar tehlikeli olduğunu belirtiyor. Hükümet, geçen hafta Ankara’da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan PKK bağlantılı PYD’yi sorumlu tutmuştu. Uzmanlar çatışmaların artacağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG